Freedom House: В Україні значний спад рівня свободи ЗМІ

03 травня 07:44

Україна опустилася зі 108-го на 121-ше місце у щорічному рейтингу свободи преси, опублікованому організацією Freedom House.

 

Україна набрала 56 балів (чим більше балів, тим менш вільні у країні ЗМІ) і ділить своє 121-ше місце з Колумбією і Сешельськими островами. Країни, що набрали від 30 до 60 балів, вважаються "частково вільними" (менше 30 - "вільними", більше 60 - "невільними").

Про Україну у звіті Freedom House, зокрема, йдеться: "Україна, яка послідовно була одним з кращих виконавців у своєму субрегіоні в останні роки, також зазнала ерозії свободи засобів масової інформації, опустившись із 53 до 56 балів. Після того, як проросійський лідер опозиції Віктор Янукович вступив на посаду президента в лютому, мовники,
що критикували його, втратили свої частоти, зросло позасудове переслідування журналістів, що призвело до більшої самоцензури".

Україну у звіті названо серед країн, які "відчувають значний спад у свободі преси", нарівні з Єгиптом, Гондурасом, Угорщиною, Мексикою, Південною Кореєю і Таїландом.

Україна також згадується у звіті (разом із Болівією, Еквадором, Гондурасом, Фіджі, Іраком, Туреччиною і Єменом) серед "нових демократій і тих, що прагнуть бути такими", в яких засоби масової інформації "виявилися вразливими для поєднання ворожих сил, що включають політичних лідерів, які прагнуть придушити критиків, потужні бізнес-інтереси, торговців наркотиками, і озброєних повстанців або терористів".

Рейтинг свободи преси очолила Фінляндія з 10 "штрафними" балами. За нею йдуть Норвегія і Швеція. США з 17 балами ділять 17 позицію. Всі країни Західної Європи, за винятком Італії та Туреччини, віднесено до "вільних". Лідерами у Східноєвропейському регіоні є Естонія та Чехія. Вище України в рейтингу виявилися Молдова та Грузія (Молдова, до речі, вперше обійшла за цим показником всі інші країни СНД). Росія піднялася на дві позиції у порівнянні з минулим роком і ділить сто сімдесят третє місце з Гамбією, Конго і Зімбабве. Всі ці чотири країни набрали по 81 балу. Замикають рейтинг Північна Корея (97 балів), Туркменія (96 балів), а також Бірма, Еритрея, Лівія і Узбекистан (у всіх по 94 бали).

Freedom House (англ. «будинок свободи») - неурядова організація зі штаб-квартирою у Вашингтоні (США). Фінансується, в основному, Державним департаментом США та Управлінням міжнародного розвитку США (USAID - US Agency for International Development), а також низкою міжнародних фондів і урядів, включаючи National Endowment for Democracy. Приймає пожертвування від приватних осіб. Свої рейтинги формує на основі опитування експертів відповідно до опублікованої методології.