Європейці вважають цікавою ідею створення музею на території ставки «Вервольф» під Вінницею

27 лютого 10:59

Представники Великобританії та Швейцарії вважають цікавим і соціально важливим створення історико-меморіального комплексу на території ставки «Вервольф» поблизу Вінниці. Про це вони повідомили у Вінниці під час семінару молодих мерів міст Східної Європи.

 

Зокрема, Посол Великої Британії в Україні Лі Тернер зазначив, що знає про існування такої експозиції і вважає, що це завжди буде цікаво для туристів. «Я знаю, що така експозиція є і це завжди буде цікаво для туристів. Тому що все, що стосується розвитку Другої Світової війни – завжди цікаво для наших громадян», - зазначив він. Лі Тернер також додав, що «на жаль, я поки цю ставку не бачив, і мені цікаво було б її подивитися».

Директор Швейцарського бюро співпраці в Україні Мануель Єттер сказав, що питання створення подібного музею або меморіального комплексу у будь-якому випадку є надзвичайно чутливим з соціальної точки зору. «Питання збереження пам`яті і сприйняття різними людьми історичної події може бути дуже соціальне чутливим, але я б хотів сказати, що ми підтримуємо ідею збереження людської пам`яті щодо трагічних подій, які відбувалися», - прокоментував М.Єттер. Раніше голова Вінницької обласної державної адміністрації Микола Джига заявив про необхідність створення туристичного маршруту на ставку «Вервольф», який планується відкрити до Дня Перемоги 9 травня 2011 року. Джига також припускає, що обласний бюджет буде мати 2% додатковий дохід після створення історико-меморіального комплексу пам'яті жертв фашизму на території ставки «Вервольф». Ставка Гітлера «Вервольф» (нім. Werwolf - «перевертень») розташовувалася в 8 км на північ від Вінниці біля села Коло-Михайлівка. Вона призначалася для керування військовими діями на Східному фронті, а деякі дослідники допускають, що і для наступних бойових дій у напрямку Ірану та Індії. Будівництво велося з осені 1941 року, діяти ставка почала з квітня 1942 року, в березні 1944 року, напередодні німецького відступу, ставку підірвали. «Вервольф» фактично був зменшеною копією головної ставки Гітлера «Вольфшанце» у Східній Пруссії. Мала електростанцію, аеродром, водопостачання. Наземна частина - 81 дерев'яний будинок, підземна - три залізобетонні бункери, зокрема головний бункер Гітлера з товщиною стін 2,5 метра, перекриттів - 4,5 метра. За матеріалами УНІАН