Екс-главу Royal Bank of Scotland позбавили лицарського звання

01 лютого 12:14

Фред Гудвін позбувся лицарського звання слідом за президентом Зімбабве Робертом Мугабе, румунським диктатором Ніколає Чаушеску і подвійним агентом Ентоні Блантом, який співпрацював з радянською розвідкою.

 

Британія пішла на досить рідкісний крок, позбавивши лицарського титулу й звернення «сер» колишнього голову Royal Bank of Scotland Фреда Гудвіна, який потрапив під вогонь критики через фінансові проблем банку у розпал кризи 2008 року.

Саме у період керівництва Гудвіна RBS купив голландський банк ABN AMRO, що у результаті ледь не привело RBS до банкрутства. Згодом держава виділила на порятунок RBS 45 мільярдів фунтів стерлінгів.

«RBS став символізувати все те погане, що сталося у британській економіці за останнє десятиліття, і це сталося при Фреді Гудвіні, і тому я вважаю справедливою втрату ним лицарського титулу», - сказав міністр фінансів Джордж Осборн.

У грудні британське Управління з фінансового регулювання і нагляду (FSA) опублікувало доповідь, в якій поклало відповідальність за невдачі RBS на Гудвіна та інших керівників. За надто м'які норми фінансового регулювання критиці піддалися і тодішнє керівництво FSA, і уряд лейбористів.

«Невдачі RBS зіграли важливу роль у фінансовій кризі 2008-2009 років, що, разом із макроекономічними факторами, дало поштовх надзвичайно важкій рецесії у Сполученому Королівстві з часів Другої світової війни і дорого обійшлося британським платникам податків та бізнесу», - йдеться у заяві уряду. !zn

Читайте також

Джон Сміт: «Явища, які ми спостерігали останнім часом, були екстремальними»

Західні банки припиняють співпрацю з режимом Лукашенка