Для сонячних електростанцій Клюєва і Януковича планують виділити землю у Криму

18 листопада 14:26

Рада міністрів Криму планує дати дозволи на розробку проекту землеустрою щодо відведення 336 гектарів землі у Сімферопольському та Кіровському районах автономії для передання в оренду восьми фірмам, зі зміною цільового призначення земель. Це випливає з проектів постанов, розміщених на офіційному сайті Ради міністрів АРК.

 

Варто зазначити, що всі вісім ТОВ мають у назві слово «Солар», а зміна цільового призначення земель сільгосппризначення - на землі промисловості, зв'язку, енергетики для будівництва та обслуговування сонячних електростанцій. Так у проекті постанови РМ зазначено: «Дозволити ТОВ «Юпітер Солар» розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 40 гектарів для надання в оренду із земель сільськогосподарського призначення зі зміною цільового призначення земельної ділянки на землі промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення (землі енергетичної системи)...для будівництва, обслуговування та ремонту об'єктів альтернативної енергетики (електростанції з використанням енергії сонця)».

Окрім 40 гектарів для «Юпітер Солар», у Сімферопольському районі (Миколаївська селищна рада) аналогічними проектами постанов передбачається дати дозвіл на складання проекту землеустрою для передання в оренду ще 76 гектарів для ТОВ «Капела Солар» і ТОВ «Оріон Солар» (36 і 40 га відповідно).

Окрім того, у Кіровському районі (Владиславовська сільрада) передбачається передання в оренду ще 220 гектарів для ТОВ "Кларіон Солар", "Бора Солар", "Каліпсо Солар", "Канарі Солар" і "Леннет Солар".

Це дає підстави припускати, що землі, передані в оренду без проведення передбаченого Земельним кодексом аукціону, буде надано для розширення потужностей фірми «Актив Солар», яка активно розвиває сонячну енергетику у Сакському районі Криму і яку пов'язують з бізнесом братів Андрія і Сергія Клюєвих.

Як вдалося встановити під час журналістського розслідування «Української правди», керівником Activ Solar є зять Сергія Клюєва - Каве Ертефай, а засновником є траст із Ліхтенштейну P&A CORPORATE TRUST. Згідно з даними британського реєстру, цей же P&A CORPORATE TRUST є власником англійської фірми Blythe (Europe) Ltd, яка є власником 35% київської компанії «Танталіт» - номінального власника резиденції В.Януковича «Межигір'я».