Бін Ладен збирався об'єднати всіх терористів

31 травня 12:09

В останні тижні свого життя Усама бін Ладен займався плануванням об'єднання розрізнених угруповань бойовиків в Афганістані і Пакистані.

 

«Аль-Каїда» не мала значного впливу в регіоні і нараховувала там не більше 100 бійців, проте бін Ладен, який мав гарні зв'язки у терористичному світі, планував зібрати всіх численних місцевих ісламістів під егідою своєї організації.

Інформація про плани бін Ладена стала відома після аналізу комп'ютерів з інформацією, вилучених у його будинку після знищення «терориста номер один». Окрім ідей про об'єднання розрізнених терористичних угруповань підтвердився інтерес бін Ладена до майбутніх терактів на літаках та потягах, а також нафтових і газових танкерах.

Значну частину інформації написано арабською мовою, і для її повного перекладу потрібен якийсь час. Тим часом, спецслужби сподіваються, що на вилучених комп'ютерах виявляться дані, які допоможуть запобігти вже запланованим, але ще не скоєним терактам.

Усама бін Ладена було ліквідовано в результаті операції американського спецназу у ніч на 2 травня 2011 року в своєму будинку у пакистанському місті Абботабаді.

Як повідомлялося, У.бін Ладена було ліквідовано американськими військовослужбовцями на початку травня на віллі в Пакистані. Найпевніше, він жив у цьому будинку протягом кількох років.

Вийти на У.бін Ладена вдалося завдяки свідченням ув'язнених Гуантанамо, а також стеженню за ймовірними кур'єрами лідера терористичної організації.

На місці операції було виявлено плани нових терактів "Аль-Каїди", їх вивчають американські фахівці.

Радикальні ісламісти пообіцяли помститися за знищення свого лідера.