Американці розповіли про катастрофу, що наближається на "Фукусіма-1»

17 березня 13:27

В басейні для відпрацьованого палива у четвертому енергоблоці японської АЕС «Фукусіма-1» закінчилася вода. Про це повідомив керівник Комісії з ядерного регулювання США Грегорі Ячко.

 

Він відзначає, що в очолюванії Ячко комісії є експерти, що працюють наразі на «Фукусіма-1». Японські офіційні особи - представники Агентства ядерної безпеки країни та оператора АЕС, компанії Tokyo Electric Power Co - заперечують дані американського чиновника. Вони стверджують, що ситуація на четвертому енергоблоці «стабільна».

Разом з тим, якщо Ячко прав, це означає, що тепер немає чим охолоджувати паливні стрижні реактора, а значить, вони перегріються й почнуть плавитися.

Глава NRC повідомив також, що, за наявними у нього даними, рівень випромінювання в енергоблоці надзвичайно високий, що значно ускладнює прийняття заходів щодо зниження температури.

Між тим, інформаційне агентство «Кіодо» повідомляє, що посольство США в Японії випустило звернення до американських громадян, що живуть на території в радіусі 80 кілометрів навколо «Фукусіма-1», з рекомендацією покинути цю територію «як запобіжний засіб».

Британська влада, у свою чергу, порадила підданим Великобританії евакуюватися з Токіо й регіонів, розташованих на північ від японської столиці.

Раніше 16 березня повідомили, що японський уряд звернувся до поліції з проханням відправити на «Фукусіма-1» водяні гармати, за допомогою яких планується заливати водою відпрацьоване паливо.

Повідомили також, що МАГАТЕ підтвердило пошкодження активної зони реакторів у всіх трьох енергоблоках АЕС, які ще працюють.

За матеріалами Лента.ru