Виявлено найдавніше королівське поховання майя (ФОТО)

26 жовтня 13:11

У гробниці виявлено дуже велику кількість артефактів: безліч нефритових бус, виготовлена ​​з того самого матеріалу підвіска у вигляді фігурки з головою грифа, інші прикраси, а також керамічні ляльки та різноманітні горщики. Людських останків ученим знайти поки не вдалося.

 

Археологи виявили у Гватемалі найдавніше королівське поховання майя - гробницю короля Кутц Чмана, який жив у VIII столітті до нашої ери і вважається засновником цієї цивілізації.

Поховання виявлено на південному заході Гватемали, на території археологічної пам'ятки Такалік-Абахо. У гробниці виявлено дуже велику кількість артефактів: безліч нефритових бус, виготовлена ​​з того самого матеріалу підвіска у вигляді фігурки з головою грифа, інші прикраси, а також керамічні ляльки та різноманітні горщики. Людських останків ученим знайти поки не вдалося.

Археологи натрапили на поховання ще у червні 2012 року, але тільки зараз стало зрозуміло, що воно є гробницею Кутц Чмана. Такий висновок учені зробили на підставі ієрогліфів, знайдених на нефритовой фігурці, багатого оздоблення гробниці і її радіокарбонового датування. Аналіз ґрунту показав, що поховання було зроблено в період з 770 по 510 рік до нашої ери.

- Археологи розкопали гробницю королеви індіанців майя

За словами вчених, Кутц Чман був верховним жерцем у перехідний період від цивілізації ольмеків до цивілізації Майа. Історики вважають, що саме він ініціював характерне для Майя будівництво пірамід (замість більш древніх квадратних структур), а також створення кам'яних барельєфів, що зображують королівську сім'ю.

Цивілізація ольмеків підійшла до свого заходу до V століття до нашої ери, тоді як населення Майя в цей період стрімко збільшувалося. Такалік-Абахо є першим великим пам'ятником цієї цивілізації, що несе багато рис впливу ольмеків. !zn

Читайте також:

Археологи розкопали гробницю королеви індіанців майя

Унікальна статуя Будди, знайдена нацистами, вразила вчених космічним походженням (ФОТО)

Вчені знайшли докази існування мультиплікації в кам’яному столітті (ВІДЕО)

Британський вчений заперечує автентичність папірусу, що розповідає про дружину Ісуса Христа