Великому Бар'єрному рифу загрожує зникнення

02 жовтня 13:37

Корали вимирають зі швидкістю приблизно 0,53% на рік, починаючи з 1985 року. Винуватцями вважають циклони і збільшення чисельності морських зірок. Якщо не вжити термінових заходів, через 10 років риф скоротиться ще на половину.

 

Великий бар'єрний риф за минулі 27 років втратив половину свого коралового масиву. Про це йдеться в опублікованій доповіді вчених з Австралійського інституту океанології, які провели одне з наймасштабніших в історії досліджень стану рифа - гряди коралових островів, що простягнулася більш ніж на 2500 км уздовж північно-східного узбережжя Австралії.

Вчені встановили, що з 1985 по 2012 роки загинуло 50,7% загального масиву коралових поліпів на Великому бар'єрному рифі. Примітно, що тільки 5% всіх коралів загинуло від так званого «знебарвлення» - втрати коралами кольору, викликаного потеплінням води в Світовому океані. Тропічні урагани стали причиною втрати 24%, ще 21% був знищений отруйною морською зіркою терновий вінець, яка харчується поліпами рифоутворюючих коралів.

За прогнозами вчених, якщо зараз нічого не робити, то в найближче десятиліття Великий бар'єрний риф може втратити ще половину життєздатних коралів і до 2022 року збереже лише чверть масиву рівня 1985 року.

Як відзначають фахівці, ніхто поки не знає, як боротися з ураганами і ефективно протистояти глобальному потеплінню клімату, однак придушити зростання популяції морської зірки людині цілком під силу. «Зараз багато туроператорів труять тернового вінця, щоб зберегти найбільш привабливі ділянки рифа, - розповів один з керівників дослідження Х'ю Светмен. - Але це неможливо робити в широких масштабах. Потрібно знайти інші способи (знищення цих морських зірок), наприклад, біологічний контроль».

За оцінкою вчених, якщо вдасться швидко позбутися тернового вінця біля берегів Австралії, то Великий бар'єрний риф зможе приблизно за два десятиліття відновитися практично до рівня 1985 року. !zn

Читайте також:

І Човен почне танцювати ...

Через глобальне потепління риби в океанах зменшуються в розмірах

Сарана завдає шкоди посівам в Австралії