Вчені знайшли на давньоримському кораблі пристрій для зберігання живої риби

02 червня 19:32

Стародавні римляни могли транспортувати спійману ними живу рибу на значні відстані. Такий висновок зробили вчені, що виявили на кораблі віком дві тисячі років спеціальне пристосування, що дозволяє зберігати рибу живою.

 

Стаття дослідників опублікована в журналі International Journal of Nautical Archaeology, а коротко про роботу пише портал LiveScience.

Автори досліджували кістяк давньоримського корабля, знайдений у 1986 році в морі неподалік від італійського міста Градо. Довжина корабля складає 16,5 метрів, і на ньому були знайдені 600 великих амфор, в яких моряки перевозили в'ялену і солону рибу. Автори нової роботи описали знайдений ними на кораблі пристрій, який, імовірно, був певним аналогом холодильника. У кілі корабля вчені знайшли вузьку свинцеву трубу, яка відкривалася в море. Вчені припустили, що труба була частиною насосного механізму, за допомогою якого древні рибалки закачували морську воду в танкер, де знаходилася жива риба. За оцінками авторів, корабель міг перевозити до 200 кілограмів живої риби. До цих пір вважалося, що до винаходу холодильника люди не могли перевозити налов свіжим, а тим більше живим на далекі дистанції.