Вчені розгадали загадку стрибучості бліх

11 лютого 03:19

Вчені з'ясували, як блохам вдається здійснювати свої славнозвісні стрибки.

 

Блохи - це кровоссальні комахи, розмір тіла яких варіює від 1 до 5 міліметрів. У разі небезпеки вони здатні здійснювати стрибки, долаючи за один рух відстань, рівне 200 довжинам їхнього тіла. У 1960-ті роки дослідники встановили, що ноги бліх працюють як пружини, викидаючи комах вгору.

У вчених було дві основні гіпотези, що пояснюють, як саме відбувається стрибок. Перша передбачала, що блохи вистрибують вгору, відштовхуючись від поверхні колінами. Згідно з другим варіантом, «пружина» розкручується в нижній частині задніх кінцівок - вони впираються в землю, блоха виявляється в зігнутому положенні, з якого вистрибує.

Автори дослідження зняли на відеокамеру 51 стрибок, які здійснили блохами, що харчуються кров'ю їжаків. Щоб момент стрибка був у фокусі, вчені тримали комах в темній камері й знімали, несподівано освітлюючи камеру (комахи від стресу здійснювали стрибки). Виявилося, що в 90 відсотках випадків блохи торкаються поверхні ногами та великими пальцями задніх кінцівок, а в 10 - тільки пальцями. Вивчення кінцівок комах за допомогою скануючого електронного мікроскопа показало, що коліна бліх гладкі, і з їхньою допомогою неможливо досить щільно впертися в землю. При цьому гомілки та пальці, навпаки, забезпечені безліччю виростів. Таким чином, вчені зробили висновок, що блохи відштовхуються від землі переважно пальцями.

Далі автори склали дві математичні моделі стрибка комах, в основі яких лежали дві конкуруючі гіпотези. Вчені порівняли передбачення обох моделей з даними, отриманими у ході відеозапису стрибків бліх. Виявилося, що перша модель, в якій основна роль відводилася колінам комах, не узгоджується з результатами дослідів.

За матеріалами Лента.ru