Вчені: На Землі почалося шосте «Велике вимирання»

21 червня 13:59

Світові океани переживають безпрецедентну втрату видів їх мешканців, яку можна порівняти з масовими вимираннями доісторичних часів. Про це йдеться в доповіді комісії вчених, зібраних в Оксфорді Міжнародною програмою оцінки стану світового океану (IPSO) і Міжнародним союзом охорони природи (IUCN).

 

Потенційне вимирання видів, від великих риб до крихітних коралів, можна порівняти з п'ятьма великими вимираннями, відомими геології, під час яких зникла велика кількість особин, з Ордовиксько-силурійського вимирання 450 млн років назад до Мел-палеогенового вимирання близько 65 млн років тому, яке стерло з лиця землі динозаврів. Найгірше з них, Пермське вимирання, 251 млн років тому, призвело до загибелі 70% видів на суші і 96% - у морі, пише The Independent.

Причини, за словами вчених, уже давно відомі: викиди в океан відходів, насамперед токсичних пластмас і сільгоспдобрив, забруднення поверхні нафтопродуктами, хижацька риболовля і викиди парникових газів

«Висновки шокують, - зазначив доктор Алекс Роджерс, професор консервативної біології в Оксфордському університеті та науковий директор IPSO. - Враховуючи накопичувальний ефект шкоди, що завдається людством океану, наслідки можуть виявитися набагато гіршими, ніж ми враховували зокрема».