Експерт: Україна не вміє захищати свою інтелектуальну власність

18 сiчня 11:18

Вміння захищати свою інтелектуальну власність та ефективно управляти нею — слабка ланка в Україні. Таку думкуректор Національного технічного університету «Київський політехнічний інститут» академік Михайло Згуровськийвисловив в інтерв’ю «ДТ. Україна».

 

«Чинне законодавство виключає з інноваційного циклу саму державу і наукові інститути та університети, оскільки авторами українських патентів є лише вчені, які самотужки не в змозі організувати виведення на ринок своїх винаходів… В Україні також немає досвіду написання патентів патентними повіреними, які, будучи юристами, вміють захистити головне зерно винаходу. Переважну більшість українських патентів пишуть самі вчені, які легко розкривають головну ідею винаходу, проте не вміють захистити її юридично», - пояснив академік.

Крім того, за його словами, між патентом і впровадженням товару/послуги в Україні існує величезний розрив, пов'язаний з тим, що наукові установи чи університети вимагають від учених лише підготовки та реєстрації патентів, а не кількості проданих ліцензій, заснованих стартап-компаній чи обсягів зароблених грошей за рахунок комерціалізації винаходів.

«Українські інститути та університети не засновують високотехнологічних компаній - тому що це не прийнято і тому, що не мають на це права», - додав М.Згуровський.

Він також додав, що в Україні відсутні механізми стимулювання та заохочення інноваційної діяльності.

«І, нарешті, в Україні замало закордонних і національних інвесторів високотехнологічного бізнесу. Вони не йдуть у цей сектор з огляду на відсутність механізмів інноваційної діяльності, відповідного законодавства та стабільності», - резюмував ректор КПІ.

На його думку, для того щоб країна почала рухатись шляхом інноваційного розвитку, в першу чергу необхідно започаткувати дієву державну політику, спрямовану на пріоритетний науково-технологічний розвиток; створити керовану інноваційну модель розвитку держави на основі затверджених законом України (ухвалений у листопаді 2010 року) шести пріоритетних напрямів науково-технологічного розвитку відповідно до наявних природних та людських ресурсів, геополітичного стану та географічного положення України; доцільно здійснити комплекс заходів, спрямованих на підвищення конкурентоспроможності національної науки та освіти; а також завершити формування єдиного законодавчого поля інноваційної діяльності.

Детальніше читайте у свіжому номері «ДТ. Україна» в інтерв’ю Сергія Рєзнікова з МихайломЗгуровським.