Бактеріальна біоплівка перевершила всі вологовідштовхувальні матеріали, які створила людина

01 лютого 03:21

Науковці виявили, що слизове покриття бактерій, яке називається біоплівка, може бути найбільш вологовідштовхувальним природним матеріалом .

 

«Існує зовсім небагато матеріалів, що створила людина, які можуть показувати трохи кращі результати. Проте їх необхідно виробляти в стерильних умовах, й вони неймовірно дорогі та крихкі», - повідомили науковці, спираючись на матеріали Олександра Епстейна з Гарвардського університету, який брав участь у вивченні біоплівки. - «Проте зробити біоплівку так само просто, як і виростити бактерію».

Згідно з опублікованою працею дослідників, слиз, який виділяє бактерія Bacillussubtilis, не лише відштовхує воду, як лисття лотоса, але також і концентрований алкоголь, ацетон і навіть пару.

Біоплівка є групою бактерій, які прикріплюються одна до одної, використовуючи сполуки сахаридів і протеїнів. Це «угруповання» називається позаклітинна матриця. Матриця має зморщену форму при розгляді під потужним мікроскопом. Незважаючи на те, що бактерії вперше були виявлені наприкінці сімнадцятого століття, лише в 90-х роках двадцятого століття науковці зрозуміли, яка важлива біоплівка.

«Все більше і більше ми розуміємо, що майже всі бактерії в природі використовують біоплівку. Це дає їм безліч переваг, включно з поліпшеним захистом й зростанням шансів прикріпитися до джерела живлення». - заявив Епстейн.

Намагаючись насичити вологою біоплівку, науковці порівняли отримані результати з тефлоном, який досить поширений і не такий дорогий. Виявилося, що результати біоплівки на багато перевершили штучний матеріал.

«Намочити» біоплівку вдалося лише після того, як волога впливала на неї (залежно від типу і концентрації) від декількох хвилин до декількох годин.

Епстейн не вважає, що необхідно негайно почати використовувати біоплівку для виготовлення сковорідок або дощовиків, але впевнений, що дослідження має надихнути на нові практичні експерименти. Його команда збирається розкрити молекулярну структуру біоплівки, щоб розпочати створення нових матеріалів.

«Ми ще не до кінця розуміємо її, але точно знаємо, що для отримання такої водостійкості нам потрібні протеїн і цукориди. Сахариди точно мають там міститися, але ми ще не розуміємо чому. Ми працюємо над пошуком відповіді на це питання», - уточнив науковець.

За матеріалами Wired