ЗМІ знайшли у Порошенка ще п'ять офшорних фірм

08 квiтня 03:50

В структурі бізнесу Порошенка присутня офшорна компанія Agroprodimpex, яку раніше підозрювали в злочинних схемах мінімізації оподаткування.

 

Група компаній "Укрпромінвест" президента України Петра Порошенка активно використовувала офшори і проти фірм навіть порушувалися кримінальні справи за підозрою в ухилянні від сплати податків на суму близько 25 млн грн, повідомляється у розслідуванні програми "Схеми" на "Радіо Свобода".

Журналісти посилаються на матеріали кримінальної справи, яку було порушено в 2003 році за часів президента Леоніда Кучми, коли Порошенко перебував в опозиції.

У розслідуванні йдеться, що правоохоронці встановили в ході досудового слідства, що офшорна компанія Agroprodimpex, яка з'явилася в структурі бізнесу Порошенко в 2001 році і залишається там донині, "задіяна в злочинних схемах мінімізації оподаткування низки підприємств, які зареєстровані і розташовані на території України".

Слідчі зверталися в Інтерпол з проханням долучити іноземних правоохоронців до розслідування, в якому фігурують не менше п'яти офшорних фірм, які в різний час належали до групи компаній Порошенко "Укрпромінвест".

Зокрема, йдеться про: Agroprodimrex Corp з офшорної зони штату Делавер (США), кіпрський Agroprodimrex Cyprus Limited, Willenhall Traiding Limited і Fairdrook EnterprisesLimited з острова Мен і панамський Ukrprovinvest Holding Limited.

Однак восени 2004 року кримінальну справу було закрито і не було передано до суду.

Нагадаємо, 3 квітня Центр по дослідженню корупції та організованої злочинності (OCCRP), Міжнародний консорціум журналістських розслідувань (ICIJ), а також сайти світових ЗМІ опублікували великий матеріал, в якому йдеться про численних офшорних компаніях, що використовуються лідерами держав, політиками, знаменитостями і відомими спортсменами.

В матеріалах ICIJ, ідеться про те, що президент України Петро Порошенко ще не передав свої активи в "сліпий траст", як він заявляв раніше, проте для реструктуризації активів корпорації Roshen вжестворені три офшорних компанії. Представники президента України пояснили, що офшор йому був потрібен для передпродажної реструктуризації кондитерського бізнесу.