ЗМІ з'ясували список країн, з яких Зеленський відкликає послів

17 липня 01:35

Крім США в списку більше немає держав "Великої сімки".

 

Президент України Володимир Зеленський прийняв рішення про заміні послів у США і ще 11 іноземних державах, у тому числі, у Швейцарії, Аргентині і Південноафриканській Республіці, повідомляє LB.ua з посиланням на власні джерела у дипломатичних колах.

За словами співрозмовника видання, Зеленський хоче, в першу чергу, замінити глав дипломатичних місій у всіх країнах "Великої сімки", але поки що не може зробити це за кадрового дефіциту. Тому він змушений поки що обмежитися відкликанням з Вашингтона посла Валерія Чалого.

Видання називає 10 з 12 держав, посли з яких будуть відкликані: США, Аргентина, Ватикан, Кіпр, Швейцарія, Вірменія, В'єтнам, Узбекистан, Йорданія і ПАР.

За даними видання, заміну послів у цих державах ініціював заступник голови ВП Вадим Пристайко, якого Зеленський має намір призначити міністром закордонних справ.

Артем Рибченко був призначений послом України в Швейцарії в червні 2018 року. Юрій Дюдин очолює посольство в Аргентині з вересня 2013 року. У В'єтнамі та за сумісництвом у Камбоджі працює Олексій Шовкопляс, призначений послом в червні 2010 року. Посольство в Йорданії з липня 2010 року очолює Сергій Пасько, у Вірменії - Петро Литвин, призначений у червні 2018 року., На Кіпрі - Борис Гуменюк (призначений у лютому 2012 року), в ПАР - Тарас Кузьмич (призначений у грудні 2018 року), в США - Валерій Чалий (призначений у липні 2015 року). До призначення на посаду посла Чалий займав на Банковій посаду, аналогічну посади Пристайко сьогодні - був заступником голови Адміністрації президента з міжнародних питань. Посол України при Святому Престолі Тетяна Іжевська працює у Ватикані з березня 2007 року.

Напередодні в Офісі президента повідомили про наміри замінити посла в США і ще 11 іноземних державах. Заступник голови ВП Вадимр Пристайко повідомив, що українські дипломатичні представництва очолять не тільки досвідчені кадрові дипломати, але і "нові обличчя".

У травні міністр закордонних справ Павло Клімкін написав заяву про відставку. 11 червня Зеленський повторно вніс до Ради подання на звільнення Клімкіна, а також запропонував призначити міністром закордонних справ Вадима Пристайка. Однак Верховна Рада тричі провалила голосування за відставку голови МЗС.

2 липня Павло Клімкін пішов у "політичну відпустку", обов'язки міністра закордонних справ тимчасово виконує його заступниця Олена Зеркаль.