Журналісти Європи побоюються за своїх українських колег

12 вересня 14:47

Європейська федерація журналістів стурбована станом свободи слова в Україні. Про це йдеться в повідомленні на сайті Парламентської асамблеї Ради Європи.

 

Відповідну спільну заяву зробили президент Європейської федерації журналістів Арне Кеніг і постійний доповідач із питань свободи ЗМІ комітету ПАРЄ з культури, науки й освіти Матс Йоханссон.

"Ми дуже стурбовані загрозами свободі ЗМІ в Україні, яка очолює комітет міністрів Ради Європи, під час серйозних національних політичні викликів. Це важливо для демократії, щоб незалежні ЗМІ могли вільно повідомляти про політичну кризу", - сказано в заяві.

На думку М. Йоханссона і А. Кеніга, неприйнятним є той факт, що правоохоронні органи досі не змогли пролити світло на зникнення головного редактора харківської газети "Новий стиль" Василя Климентьєва, а також те, що судовий процес щодо вбивства журналіста Георгія Гонгадзе недоступний для громадськості.

"Безкарність нападів на журналістів та ЗМІ підриває демократію й верховенство права. Національну безпеку не повинні використовувати як привід для замовчування політичної критичної інформації", - йдеться в заяві.

М. Йоханссон і А. Кеніг закликали українську владу забезпечити вільне поширення незалежної і правдивої інформації ЗМІ.

Зазначимо, що відповіді Президента Віктора Януковича щодо свободи слова та інших важливих питань на сесії ПАРЄ європейських політиків не задовольнили.

Нагадаємо: 47-річний В. Климентьєв 11 серпня 2010 виїхав із дому з невідомим чоловіком на автомобілі BMW сріблястого кольору. 18 серпня співробітники міліції виявили на Печенізькому водосховищі (річка Сіверський Донець) мобільний телефон Василя Климентьєва.

Георгія Гонгадзе убито 17 вересня 2000 року.

Відкритого процесу в справі чоловіка вимагає й вдова Г. Гонгадзе Мирослава.