Жадан: Співпраця культурної еліти з нинішньою владою - це колабораціонізм

21 сiчня 14:25

Відомий український письменник Сергій Жадан вважає, що нинішня влада робить спроби «перетягнути» на свій бік деяких представників культурних кіл, «щоб надати своїй діяльності хоча б якусь легітимність, хоч якусь пристойність».

 

Про це він сказав «ДТ. Україна», відповідаючи на питання про стратегію і тактику теперішньої влади гуманітарній політиці.

«Втім, особливих успіхів у цьому напрямі поки що не спостерігається. Оскільки співпрацю з нинішньою українською владою - чи то в гуманітарній сфері, чи то в інших галузях суспільного життя - інакше як колабораціонізмом вже й не назвеш», - впевнений письменник.При цьому він підкреслив, що «абсолютно ніякої чітко визначеної стратегії у сфері гуманітарної політики ця влада навіть не припускає». «І вся їхня тактика зі стратегією разом - ні що інше, як прагнення захистити будівельними «лісами» офіційних інституцій або гучних декларацій ту порожнечу, яка за всіма цими деклараціями та інституціями просто зяє...Порожнеча при цьому залишається пусткою. Потрібно тільки назвати речі своїми іменами», - вважає Жадан.Детальніше читайте в свіжому номері «ДТ. Україна» в статті Катерини Паньо «Книжкове загострення: чому влада воює з письменниками».