Зеркаль зажадала від New York Times виправлення тексту її інтерв'ю

05 грудня 03:07

Дипломат наполягає, що її слова про припинення військової допомоги Україні видання, яке симпатизує демократам, передало некоректно.

 

Колишня заступниця міністра закордонних справ України Олена Зеркаль звернулася до міжнародного редактора американського видання The New York Times Майкла Слекмена з вимогою виправити текст її інтерв'ю. Дипломат пояснила, що видання спотворило інформацію про її обізнаність щодо затримки військової допомоги. Відкритий лист до Слекмена Зеркаль опублікувала на своїй сторінці в Facebook у середу ввечері, 4 грудня.

"У статті присутні ряд вельми умоглядних заяв, які не знайшли відображення в тому, що ми насправді обговорювали", - написала дипломат.

Зеркаль наголосила, що її позиція повністю відповідає позиції українського уряду, який вважає недоречним будь-яке втручання у розгляд в рамках процедури імпічменту, що триваэ в Сполучених Штатах.

"Насамперед, я мушу підкреслити, що це внутрішні проблеми США... Сполучені Штати залишаються одним з наших найважливіших і непохитних партнерів, і так було з початку нашої незалежності", - пояснила екс-заступник міністра.

"Під час інтерв'ю мені було абсолютно ясно, що наприкінці липня ми не знали, чому процес надання військової допомоги Україні не був завершений. У нас не було підстав вважати, що військова допомога дійсно заморожена. В інтерв'ю я пояснила, що є проблеми і що наше посольство в США обмежило телеграми, які щодня доставлялися одночасно і в МЗС, і в Офіс президента. Я також чітко заявила (і підтвердила в наступному електронному листі), що причина і час затримки були неясні. Не було згадок про те, що допомогу заморожено, або акцентування на цій конкретній проблемі у телеграмах з обмеженим доступом зі США. Якби вони були, я б відреагувала відповідним чином. Я б також чітко пам'ятала про дату чогось такого значного", - йдеться в листі Зеркаль.

3 грудня в The New York Times вийшло інтерв'ю Олени Зеркаль, з тексту якого вбачається, що офіційний Київ ще в липні знав про блокування американської військової допомоги, але приховував це від громадян.

Увечері того ж дня в ефірі "Радіо НВ" Зеркаль пояснила, що американське видання некоректно передало її слова.

"Інформація дуже-дуже далека від дійсності. І це такий рівень маніпуляції, який я вважала властивим тільки російській пропаганді", - заявила дипломат.

Наступного дня головний редактор "Радіо НВ" Валерій Калниш отримав лист від NYT.

"The New York Times наполягає на вірності свого репортажу, який включає прямі цитати Олени Зеркаль про події, що відбулися", - сказано в листі.

Як повідомлялося, 4 грудня Кабмін задовольнив заяву Олени Зеркаль про звільнення з посади заступника глави МЗС.

Детальніше про гарячі теми зовнішньої політики і підкилимні ігри внутрішньої політики читайте великому інтерв'ю з Оленою Зеркаль у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".