Зеленськй підписав закон про спрощення адміністрування податків

21 травня 19:28

Верховна Рада ухвалила закон ще в січні.

 

Президент Володимир Зеленський підписав закон №1210 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві", повідомила пресслужба Офісу голови держави.

"Закон передбачає низку змін, спрямованих на вдосконалення та спрощення системи адміністрування податків, її узгодження зі світовими стандартами", - зазначили в Офісі президента.

Документ запроваджує міжнародні стандарти податкового контролю для всіх учасників міжнародної торгівлі. Законом також передбачена імплементація положень Плану протидії практикам розмивання оподатковуваної бази й виведення прибутку з-під оподаткування (План дій BEPS).

"Крім того, передбачені документом зміни забезпечують необхідні умови для реформування Державної податкової служби та відкривають можливість для перетворення її структури відповідно до концепції єдиної юридичної особи", - додали в Офісі президента

Закон передбачає вдосконалення системи адміністрування податків та розширення можливостей онлайн-сервісів для платників. Тепер платник, який подає електронну звітність або пройшов ідентифікацію онлайн в електронному кабінеті, зможе подати заяву про бажання отримувати документи від податкових органів у електронному вигляді.

"Реалізація положень закону також розширює інвестиційні стимули шляхом запровадження прискореної амортизації основних засобів", - додали в ОПУ.

Читайте також: Зеленський підписав "антиколомойський" закон – ZN.UA

Верховна Рада ухвалила законопроект №1210 16 січня. Документ у другому читанні підтримали 283 народні депутати.

Після ухвалення закону в Раді зареєстрували постанову про скасування відповідного рішення. У проекті постанови йшлося про те, що закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві" ухвалили з порушенням регламенту. Однак депутати провалили голосування за документ і розблокували підписання закону.

Детальніше про реформу податкової системи читайте в матеріалі Володимира Дубровського "Чи побачимо ми справжню податкову реформу?"(частина 1, частина 2, частина 3).