Зеленському необхідно переконати українців, що він не залежить від олігархів — The Times

23 квiтня 14:42

Однією з головних причин популярності Зеленського є втома українців від істеблішменту, ураженого корупцією.

 

Обрання коміка Володимира Зеленського на пост президента України - не жарт. Його величезна перемога означає, що людина без політичного досвіду стане головнокомандувачем країни, що перебуває в стані неоголошеної війни з Росією. Небезпека очевидна: Зеленським може маніпулювати Володимир Путін - майстер політичних маневрів, пише британська газета The Times в редакційній статті.

Росія, як і раніше, не виявляє жодних ознак готовності піти на поступки щодо Криму, який вона незаконно анексувала в 2014 році. Частина східної України перебуває під контролем підтримуваних РФ бойовиків, в той час як російська військова розвідка проводить кібератаки на Київ.

Зараз Україні потрібен лідер, який готовий захищати цілісність країни і може співпрацювати із Заходом в створенні сучасної національної армії, здатної стримувати подальші дії Росії.

Петро Порошенко, який завершує свою каденцію, взяв на себе це завдання і розглядався Кремлем як порушник спокою. Путін буде радий його відходу і вітає очевидну наївність його наступника, вважає газета.

Українці проголосували не тільки проти Порошенка, але і проти політичного класу. Серед виборців була популярна думка про те, що всі професійні політики зіпсовані корупцією і служать інтересам олігархів, а не людей. The Times зазначає, що високі оборонні витрати позначаються на українському бюджеті: економіка спотикається, а рівень безробіття становить 9%. Тисячі українців виїхали на заробітки до Росії чи ЄС. Але Порошенко, принаймні, тримав чіткий курс на Європу, а не обіймав Путіна, який і є автором нещасть України. Виборець, який вважав, що Порошенко, що сам є заможним бізнесменом, не міг або не хотів контролювати олігархів, можливо, втратив головне.

В ситуації, коли істеблішмент викликає у виборців тільки роздратування, політичний новачок може зіграти певну роль, як це відбулося в США та Італії. Популярність трансформується в голоси, оскільки виборці вважають, що кандидати зможуть діяти незалежно від зіпсованих партійних машин.

Однак Зеленському потрібно негайно приступати до розробки політики. Йому доведеться переконати українців, що він не зобов'язаний жодному олігарху. І він повинен дати зрозуміти, що мир з Росією не буде забезпечений поступками на умовах Москви.

Відправною точкою, на думку The Times, могло б стати включення Британії в чотиристоронні переговори поряд з Росією, Україною, Францією і Німеччиною. Досі ці переговори ні до чого не привели. Недостатньо почекати, поки Путін завершить свій останній термін в 2024 році.

Майбутнє України залежить від українського народу, але у Європи також є законний інтерес у стабільності своїх прикордонних територій. Україна потребує ефективнішої міжнародної підтримки і кращого управління.

21 квітня в Україні відбувся другий тур виборів президента. Центрвиборчком опрацював вже понад 99% електронних протоколів, за Зеленського проголосували понад 73% виборців, за Порошенка – понад 24%. Петро Порошенко привітав Зеленського з перемогою, а також пообіцяв не йти з політики і захищати національні інтереси України та досягнення його команди за п'ять років президентського терміну.

Детальніше про президентську кампанію читайте в спецтемі DT.UA "Вибори-2019".