Зеленський зажадав заяв про звільнення від начальників чотирьох митниць

07 липня 01:32

Президент анонсував жорстку боротьбу з контрабандою, коли у нього буде "своя прокуратура" і "хороші відносини" з Національною поліцією.

 

Президент України Володимир Зеленський висунув вимогу до начальників чотирьох митниць написати заяви про відставку, пообіцявши, що в іншому випадку вони "будуть звільнені по-іншому".

Таку вимогу Зеленський висунув керівникам Волинської, Чернівецької, Львівської та Закарпатської митниць. Перед цим президент запитав у в. о голови Державної фіскальної служби Олександра Власова, чи може той звільнити начальників митниць, не назвавши підстав. Власов дав зрозуміти, що у нього немає таких повноважень.

Президент також пообіцяв підписати указ про боротьбу з контрабандною в найближчий понеділок.

"Я вам всім пропоную почати працювати як нормальні люди. Не говорити про маленьких зарплатах, не скаржитися. Просто стати професіоналами і працювати", - звернувся Зеленський до митників.

Він також запевнив, що "передавати нагору" більше не потрібно, і пообіцяв нові правила гри після парламентських виборів. Зеленський висловив упевненість, що у Верховній Раді дев'ятого скликання у нього буде "свою більшість", а також з'виться "своя прокуратура" і "хороші відносини" з Національною поліцією.

"Хвилюватися, я думаю, зараз будуть люди, які займаються контрабандою і "кришують" її. Це головний "привіт" вам з Києва, чому ми прибули в такому складі", - заявив президент.

На зустрічі з митниками також були присутні в. о. глави СБУ Іван Баканов, керівник Офісу президента Андрій Богдан із заступниками Русланом Рябошапкою і Олексієм Гончаруком, голова Державної митної служби Максим Нефьодов, в. о. голови Державної фіскальної служби Олександр Власов і голова Закарпатської ОДА Ігор Бондаренко.

У березні Кабінет міністрів схвалив запуск реформи щодо поділу Державної фіскальної служби, затвердивши відповідні положення на початку березня.

Конкурс на посаду глави Державної податкової служби виграв заступник міністра фінансів Сергій Верланов, у травні Кабмін призначив його керівником відомства.

Наприкінці червня суд розблокував конкурс на посаду керівника Державної митної служби. Його переможцем став Максим Нефьодов.

Детальніше про реформу ДФС читайте у статті Костянтина Швабія й Ірини Петрової "Податково-митні гойдалки: то злиття, то розставання!" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".