Зеленський закликав Раду підтримати законопроєкт про перезапуск ДБР

03 грудня 11:04

Глава держави заявив про необхідність "перезавантаження" керівництва Бюро.

 

Президент Володимир Зеленський заявив про необхідність оновлення керівництва Держбюро розслідувань, закликавши народних депутатів підтримати його законопроєкт №2116 про перезапуск ДБР. Про це він написав сьогодні на своїй сторінці у Facebook.

"Права рука" директора ДБР підозрюється в отриманні хабара у розмірі $ 150 000. Ще один аргумент на користь необхідності перезавантажити керівництво Бюро. Ця організація створювалася як незалежна та об'єктивна. Шкода, якщо ці добрі наміри не справдяться", - заявив президент.

Раніше Національне антикорупційне бюро провело обшуки, зокрема, за місцем роботи і проживання колишнього начальника Головного слідчого управління Генпрокуратури Ігоря Щербини. Йдеться про можливе отримання неправомірної вигоди в розмірі $ 150 тис., половину з яких отримав Щербина за закриття розслідуваного теруправлінням ДБР у Києві провадження щодо підприємства. Також на причетність до можливого скоєння злочину перевіряється директор Бюро Роман Труба.

У середині листопада, депутати почали розглядати в другому читанні законопроєкт №2116 і правки до нього. Відповідно до законопроєкту, Бюро змінює статус центрального органу виконавчої влади, який здійснює правоохоронну діяльність, на державний правоохоронний орган, його директору даються повноваження одноосібного прийняття рішень і несення відповідальності за результати діяльності Бюро, посилюється контрольна функція парламенту, передбачається можливість переведення в ДБР без конкурсу слідчих прокуратури і прокурорів, які розслідували справи Майдану.

Нагадаємо, що до Мережі "злили" записи, нібито зроблені в кабінеті Романа Труби. З розмов випливає, що директор ДБР звітує перед Офісом президента про розслідування кримінальних проваджень, у яких фігурує Петро Порошенко та інші представники попередньої влади.

Детальніше про те, як скандал із прослуховуванням у ДБР вплинув на позиції Романа Труби і чи позначилася зміна влади на поведінці правоохоронців в цілому читайте в матеріалі Олександра Лємєнова "ДБР: реквієм за "правоохоронною" мрією" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".