Зеленський вніс зміни до положення про службу в ЗСУ під час воєнного стану

17 липня 08:55

У разі введення воєнного стану військові до районних та обласних ВЦА направляються без виключення зі списків особового складу.

 

Президент Володимир Зеленський вніс зміни до Положення про проходження громадянами України військової служби у ЗСУ, указ №524/2019 оприлюднено на сайті гаранта, він набуває чинності з дня опублікування. Низка змін регламентує умови служби військових у разі введення воєнного стану.

Згідно з пунктом 263, у разі введення воєнного стану та утворення на місцях районних й обласних військових адміністрацій, до них відряджаються військові "з метою виконання завдань в інтересах оборони держави та її безпеки із залишенням на військовій службі без виключення зі списків особового складу".

Заміщення посад військовослужбовцями здійснюється згідно з переліком посад у ВЦА населених пунктів, які підлягають заміщенню військовослужбовцями військових формувань, рядовим і начальницьким складом правоохоронних органів, та переліком посад, що можуть бути заміщені таким особами у районній, обласній військовій адміністрації, затвердженими президентом України за поданням начальника Генерального штабу ЗСУ.

Відрядження військових до адміністрацій і їх відкликання здійснюється наказами по особовому складу начальника Генштабу ЗСУ.

За погодженням з ГШ Збройних сил України відряджені військовослужбовці можуть бути звільнені з посад у ВЦА та направлені у розпорядження Генштабу ЗСУ у разі: припинення або скасування воєнного стану; завершення виконання завдань в інтересах оборони держави та її безпеки; невиконання військовослужбовцем обов'язків за займаною посадою.

У разі потреби очільник Генштабу може відкликати з військової адміністрації відряджених військових, повідомивши про таке відкликання начальника ВЦА з наданням відповідної заміни. Після повернення військовослужбовці продовжують проходити військову службу або звільняються з військової служби в установленому порядку.

Крім цього, в абзаці 24 пункту 46 слова "з введенням воєнного стану" замінено словами "з оголошенням стану війни". Пункт регламентує строки вислуги для осіб молодшого і старшого офіцерського складу "до дня і часу припинення стану війни".

Військовослужбовці, які направлялися для підготовки, перепідготовки чи підвищення кваліфікації без виключення зі списків особового складу, після закінчення підготовки повертаються до своїх в/ч. Рядові, сержанти та старшини контрактної служби після завершення курсу підготовки/ перепідготовки/підвищення кваліфікації призначаються на посади згідно з отриманою військово-обліковою спеціальністю, йдеться у пункті 159.

Винятком є лише військовослужбовці, які зараховуються в розпорядження командира військової частини А0515 (Головне управління розвідки МОУ).

Нагадаємо, востаннє воєнний стан в Україні вводили після атаки Росії в районі Керченської протоки у листопаді 2018 року. Тоді прикордонна служба ФСБ захопила три українських кораблі з 24 моряками на борту, у десяти областях України ввели воєнний стан, що діяв із 26 листопада по 26 грудня 2018 року.

Докладніше читайте у статті Дмитра Менделєєва "Млявоперебіжна шизофренія війни" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".