Зеленський вніс законопроект про розширення дії закону про люстрацію

12 липня 11:18

Текст законопроекту вже опублікований на сайті Верховної Ради.

 

Президент України Володимир Зеленський вніс у Верховну Раду законопроект, що розширює дію закону про люстрацію на низку виборних посад і кандидатів на відповідні посади, включаючи президента, місцевих і народних депутатів України. Відповідний законопроект був зареєстрований у парламенті під №10444 в четвер.

У пояснювальній записці до документу вказано, що метою і завданням законопроекту є "вдосконалення механізму очищення влади з урахуванням зауважень та пропозицій державних органів, відповідальних за проведення перевірки".

Зокрема стаття №2 закону доповнюється переліком посад "Президента України, Голови Верховної Ради України, Першого заступника і заступника Голови Верховної Ради України, народного депутата України" та "кандидатів у народні депутати України, кандидатів у депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад, кандидатів на пост Президента України, кандидатів на посади сільських, селищних, міських голів та старост у порядку, визначеному законодавством".

У критеріях до очищення влади (люстрації) зазначено, що закон "застосовується до осіб, які обіймали посаду (посади) у період з 23 лютого 2014 року до 19 травня 2019 року та не були звільнені в цей період з відповідної посади (посад) за власним бажанням". Далі у списку перелічено увесь список посадових осіб держави, в тому числі народних депутатів, керівництво армії, СБУ, ГПУ та інші.

21 травня Володимир Зеленський підписав указ про призначення Андрія Богдана головою Адміністрації президента. У Міністерстві юстиції нагадали, що посада голови АП прямо вказана в законі про очищення влади і запросили в Банкової інформацію про люстраційну перевірку Богдана і його заступників.

Згодом Володимир Зеленський ліквідував АП, реорганізувавши її в Офіс президента, та таким чином вивів Богдана з-під дії закону про люстрацію.

Нагадаємо, закон "Про очищення влади" (люстрацію) набув чинності восени 2014 року. У 2015 році народні депутати звернулися до КСУ з проханням перевірити закон на відповідність Конституції. Станом на квітень в Україні люстрували понад 900 чиновників.

Конституційний суд має намір продовжити розгляд законів "Про очищення влади" та "Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їхньої символіки" на одному з наступних пленарних засідань Великої палати, однак дата його проведення не повідомляється.