Зеленський вніс до парламенту законопроект про "злодіїв в законі"

03 грудня 07:35

Законопроект визначений самим президентом як "невідкладний"

 

Україна давно стала притулком всіляких "злодіїв в законі" - справжніх і уявних. Їх регулярно ловлять, затримують, видворяють, але вони знову і знову приїжджають до нас - мабуть, є поле діяльності. Боротьба із злочинними спільнотами й носіями "статусів" ведеться млява і безсистемна.

Президент України Володимир Зеленський подав у Верховну раду проект закону, що передбачає кримінальну відповідальність за створення злочинних співтовариств і перебування в статусі "злодія в законі".

Законопроект був розміщений 2 грудня на сайті парламенту і направлений на розгляд комітету з правоохоронної діяльності з позначкою "визначений президентом як невідкладний".

У пояснювальній записці до проекту пропонується доповнити статтю 28 Кримінального кодексу України "Вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією". У законопроекті дається визначення злочинного співтовариства як стійкого ієрархічного об'єднання п'яти та більше осіб, у якому бере участь "злодій в законі".

Кримінальним злочином вважатиметься створення злочинного співтовариства і перебування в статусі "злодій в законі", звернення до учасників злочинних спільнот з проханням вчинити злочин, організація і проведення сходки учасників злочинних співтовариств.

В пояснювальній записці в якості зразка для української законодавчої ініціативи називається досвід Грузії, де в 2005 році були прийняті поправки до Кримінального кодексу, які передбачають кримінальне покарання за перебування в статусі "злодія в законі".

У записці також згадується прийнятий в Італії у 1982 році закон, що вводив кримінальне покарання за участь у злочинній асоціації мафіозного типу.

Протягом листопада поліцейські затримали трьох найвпливовіших у кримінальному світі "злодіїв в законі", серед яких "Дато Сфан", "Тенго Пітерський" і "Лаша Очамчирський". Про це інформує прес-центр Нацполіції.

За даними правоохоронців, "злодіїв у законі" неодноразово виганяли з України, але вони знову перетинали кордон. УЦього разу метою бандитів став контроль над злочинними групами, які вчиняють тяжкі і особливо тяжкі злочини, в тому числі - розбійні напади, квартирні крадіжки, викрадення автомобілів, викрадення громадян, вимагання тощо. Для продовження "традицій" планувалося залучати молодь до діяльності організованих злочинних груп.