Зеленський вийшов з бізнесу, переписавши його на свого першого помічника

13 серпня 17:24

Нові власники стверджують, що зміна суто номінальна, на п'ять років президентства Зеленського.

 

Президент Володимир Зеленський вийшов з бізнесу, передавши частки у компаніях трьом своїм соратникам і партнерам, пише Liga.net із посиланням на дані Єдиного державного реєстру.

Протягом березня-травня президент передав свої частки в компаніях братам Сергію і Борису Шефірам, а також Тимуру Міндичу. Але, йдучи з бізнесу, Зеленський не став відходити занадто далеко, віддавши частки у восьми компаніях своєму першому помічнику Сергію Шефіру. Шеф-редактору і автору "Студії Квартал-95" Борису Шефіру дістали частки в двох компаніях.

Раніше перший помічник Зеленського стверджував, що зміна власників номінальна, і за п'ять років президентства частки в бізнесі повернуться до Володимира Зеленського. Зараз сам Зеленський залишився лише в одній юридичній особі - громадській організації Молодіжний центр "Ліга сміху".

"Квартал 95", виробництво кіно- та відео фільмів, ТБ-програм

Новими власниками кіпрської Green Family стали Сергій і Борис Шефіри і Тимур Миндич. Сам Зеленський раніше заявив про вихід з числа засновників кіпрської компанії, яка стала причиною гучного скандалу з російським бізнесом засновників "кварталу".

"Одним пострілом майбутній президент вбив двох зайців. Ця ж компанія володіла і українською – "Квартал 95", - йдеться в матеріалі.

Саме Міндич, за словами олігарха Ігоря Коломойського, у 2008-2009 році познайомив його з Володимиром Зеленським.

"Студія Квартал-95", виробництво шоупроєктів і розважальних програм

Наприкінці квітня подружжя Зеленських вийшло з числа власників компанії. Їхня частка перейшла до Сергія Шефіра, який став одноосібним власником компанії. Шефір – сценарист і продюсер, один із засновників і співвласник "Кварталу 95", друг, бізнес-партнер і перший помічник президента України.

"Студія Квартал 95", організація будівництва

Компанія з незвичайною для "кварталівців" сферою діяльності зареєстрована в Кривому Розі. Наприкінці березня частку в ній отримав Сергій Шефір. Крім нього і брата Бориса серед її співвласників бізнесмени Юрій Маховський та Андрій Харламов.

"Квартал ТВ", розважальний телеканал, що входить в медіахолдинг 1+1 Media

Пакет Зеленського перейшов Сергію Шефіру, тепер у нього 25%. Звільнена Шефіром-молодшим посада директора каналу дісталася його старшому брату Борису.

Серед власників телеканалу Борис Шефір (12,5%) Тимур Міндич (16,67 %), гендиректор 1+1 media і свіжоспечений народний депутат Олександр Ткаченко (16.67%), режисер Андрій Яковлєв (12,5 %) і виконавчий і фінансовий директор 1+1 media Ярослав Пахольчук (16,66 %).

Animation Studio, виробництво повнометражних мультфільмів

Тут пакет Зеленського розділили між собою брати Шефіри - на двох у них тепер 45% у компанії. Серед бенефіціарів також режисери і продюсери Дмитро Малков (10 %) та Андрій Яковлєв (22,5%), обидва раніше працювали над проектами "кварталівців".

"Квартал-Концерт", організація концертів і гастрольних турів

Наприкінці березня частка Володимира Зеленського перейшла Сергію Шефиру. У власниках також Борис Шефір, Андрій Яковлєв і дев'ятий номер списку пропрезидентської "Слугаи Народу" Максим Ткаченко.

Раніше Ткаченко працював в українському шоубізнесі, на президентських виборах 2019 році очолював команду Зеленського в Луганській області.

Кінокомпанія "Кіноквартал"

У травні компанія повністю перейшла до Сергія Шефіра, він володіє 100% часткою "Кіноквартала".

Ресторан "Фіш-Хаус"

Частку Зеленського в цьому бізнесі також отримав його перший помічник. Серед інших власників - актор і автор студії "95 квартал" Олександр Пікалов (15%), Світлана Беляєва (20%), Наталія Лазутіна (20%) і Борис Шефір (15%).

Кінокомпанія "Гауді Студіо", випуск телевізійних шоу

Новообраного президента в списку власників повністю замінив Сергій Шефір. У цьому місяці співвласником також став партнер Шефірів по компанії "Інвест Аніма" Євген Ярмілко (1%).

Половина бізнесу належить режисеру Алану Бадоєву (50%), серед власників також режисер Андрій Яковлєв (12 %) і Борис Шефір (11%).

"Інвест Аніма", звуко-відео записуюча компанія

Частка Зеленського перейшла до Сергія Шефіра. Серед інших бенефіціарів – Борис Шефір (12,5%) і Андрій Яковлєв (12,5%). 50% у компанії з управління активами "Актив-Інвест". Серед її кінцевих власників бізнесмен Євген Пилипенко.

Нагадаємо, 20 травня Володимир Зеленський оприлюднив декларацію про свої доходи за 2018 рік. У неї потрапили вілла вілла в Італії і квартира дружини в анексованому Криму, які раніше "випадали" з декларацій.

Зеленський задекларував 33 торгові марки, три корисні моделі та три винаходи, на нього були зареєстровані ТОВ "Кіноквартал" і Vilhar Holdings Limited (Кіпр)

Подружжя було кінцевими бенефіціарами в чотирьох фірмах: ТОВ "СТУДІЯ КВАРТАЛ – 95", Aldorante Limited, Film Heritage inc, San Tommaso S. R. L. А, а також співвласниками у понад десяти товариствах.

У лютому журналісти "Схем" оприлюднили розслідування, згідно з яким Зеленський був бенефіціаром трьох російських компаній - "Вайсберг Пікчерс", "Платинумфильм" і "Грин Филмс", які займаються виробництвом кіно-, відеофільмів і телевізійних програм. Засновником всіх трьох є кіпрська компанія Green Family Ltd. Ця ж компанія є співзасновником ТОВ "Квартал 95" в Україні, а її кінцевими бенефіціарами були вказані Володимир Зеленський, його бізнес-партнери Андрій Яковлєв, Борис і Сергій Шефіри та соратник Ігоря Коломойського Тимур Міндич.

Сам Зеленський відмовився говорити про свій бізнес у Росії, а згодом заперечив його наявність. 18 січня, в інтерв'ю виданню "Українська правда" він підтвердив, що "Грин Филмс" продовжує працювати в Росії. За новою версією, він передав цю компанію в управління, і заявку на державне фінансування в Росії подавали інші люди.

Згодом телеканал "1+1" повідомив, що Володимир Зеленський вийшов зі складу кіпрської компанії Green Family LTD, якій належить російська кінокомпанія "Грин Филмс".