Зеленський вимагає від Ради проведення позачергової сесії для прийняття "антиколомойського закону" — ZN.UA

24 березня 19:04

Однак є ряд моментів, через які сесія може не відбутися.

 

Першочерговою умовою розгляду питання про надання Україні кредитної програми на $ 5 млрд і допомоги по коронавірусу МВФ визначив прийняття Верховною Радою законпроекту №3260 ("антиколомойського") про банки. У зв'язку з цим, як повідомляє джерело ZN.UA в керівництві ВР, президент наполягає на проведенні в четвер, 26 березня, позачергового засідання Верховної Ради, на якому депутати повинні затвердити цей закон. Робоча група по його обговоренню з профільними фахівцями від фракцій створена на базі парламентського комітету з економічної політики. Дистанційно депутати повинні погодити зміни до законопроекту, який надав сьогодні Кабінет міністрів, для того щоб в нинішній ситуації не влаштовувати дебати в сесійній залі, а тільки прийти і проголосувати.

Однак є ряд моментів, які не дають впевненості у проведенні позачергової сесії. По-перше, керівництво ВР категорично виступає за дотримання регламенту і виконання рішення Конституційного Суду, який трактує чітко, де і яким чином депутати мають голосувати особисто. По-друге, немає впевненості в тому, що депутати зберуться на сесію, оскільки серед них вже є чимало заражених. По-третє, у проведенні сесії з таким порядком денним та прийнятті закону не зацікавлений Ігор Коломойський, у якого є чимало своїх депутатів, і він веде переговори з іншими фракціями про неявку в зал. По-четверте, для скликання позачергової сесії необхідна узгоджена заява трьох фракцій. До цього часу невідомо, хто саме, крім "Слуги народу", готовий ініціювати засідання.

Напередодні Кабмін затвердив нову версію "антиколомойського закону". В такому варіанті у Коломойського шансів отримати якусь компенсацію за націоналізацію банку немає, оскільки на момент його передачі до Фонду гарантування, капітал банку був негативним.