Зеленський відкинув можливість прямих переговорів із бойовиками ОРДЛО

18 червня 02:35

Україна готова продовжувати переговори в рамках Тристоронньої контактної групи в Мінську.

 

В ході візиту в Париж і зустрічі з президентом Франції Еммануелем Макроном президент України Володимир Зеленський підкреслив, що Україна не збирається йти на прямі переговори з підконтрольними Росії бойовиками ОРДЛО. При цьому глава держави вказав на готовність продовжувати участь у роботі Тристоронньої контактної групи в Мінську, передає "Українська правда".

У ході брифінгу в Єлисейському палаці у понеділок, 17 червня, перекладачка заявила від імені Макрона наступне: "Зеленський дав знаки зі свого боку, що він готовий йти на припинення вогню, готовий до діалогу з сепаратистами".

Однак український президент спростував ці слова.

"Ми не готові до діалогу з сепаратистами, саме так я почув переклад. Ми готові діяти в мінському форматі. Ми готові в мінському форматі продовжувати стосунки. Ми готові припинити вогонь", - пояснив Зеленський.

Як повідомлялося, на засіданні ТКГ в Мінську 5 червня сторони домовилися про розведенні сил і засобів у Станиці Луганській з 10 червня, а також обговорити 19 червня чергове угоду про припинення вогню.

Другий президент України Леонід Кучма, котрий повторно очолив групу українських переговорників, озвучив пропозицію зняття введеної в 2017 році економічної блокади ОРДЛО.

П'ятий президент України Петро Порошенко зажадав від чинного глави держави Володимира Зеленського роз'яснення позиції щодо зняття блокади і застеріг його від зради національних інтересів.

Генпрокурор Юрій Луценко підкреслив, що одностороннє зняття блокади українською стороною кваліфікуватисметья як фінансування тероризму.