Зеленський та Путін домовилися негайно узгодити списки для звільнення українців та росіян

31 грудня 12:28

Президенти України та РФ "висловили надію", що повне припинення вогню вздовж лінії розмежування в Донбасі розпочнеться найближчим часом.

 

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову зі своїм російським колегою Володимиром Путіним, розповіли на Банковій у вівторок.

"Очільники держав привітали один одного з прийдешніми святами та проведеним взаємним звільненням утримуваних осіб, що відбулося 29 грудня. Також сторони привітали укладення контракту на транзит російського газу територією України, підписаного напередодні", - йдеться в повідомленні Офісу президента України.

Зеленський та Путін домовилися негайно перейти до узгодження списків для звільнення українців, серед іншого і кримчан, які перебувають в анексованому Росією Криму та на території РФ, і росіян, утримуваних в Україні.

"Сторони висловили надію на те, що повне припинення вогню вздовж лінії розмежування в Донбасі розпочнеться найближчим часом", - додали на Банковій.

29 грудня відбувся обмін утримуваними особами між Україною і терористичними угрупованнями "ДНР" і "ЛНР". В рамках обміну з окупованої території повернулися 76 осіб: четверо з "обмінного списку" вирішили залишитися з сім'ями в ОРДЛО.

Серед звільнених українців: 12 бійців ВСУ і 64 цивільних заручники. Зокрема, водії, які займалися пасажирськими перевезеннями через лінію розмежування, і місцеві жителі, яких окупанти оголосили "агентами СБУ".

Українська сторона видала бойовикам 127 осіб, ще 14 відмовилися повертатися на тимчасово окуповані території. Зокрема, бойовикам видали п'ятьох колишніх "беркутівців", яких звинувачують у розстрілі 48 беззбройних людей на вулиці Інститутській у Києві в лютому 2014 року.

Докладніше про обмін читайте в спецтемі DT.UA.