Зеленський розповів про альтернативний план відновлення контролю над кордоном

06 грудня 21:46

За словами президента, у нього є "інший план" щодо неконтрольованого ділянки кордону з РФ.

 

Президент України Володимир Зеленський підтвердив, що він вважає можливим проведення місцевих виборів в ОРДЛО лише пылся відновлення контролю над неконтрольованою ділянкою кордону з Росією. За словами глави держави, він розраховує на проведення місцевих виборів на всій території України восени наступного року.

"Розуміння того, що і там, і тут наші люди, маэ починатися з цього моменту... Вибори місцеві проводяться одночасно на всій території України за законами України. Це наша ідея", - заявив президент в ефірі телеканалу "Україна" увечері в п'ятницю, 6 грудня.

На уточнююче запитання, яким чином він планує відновити контроль над кордоном, у той час як РФ наполягає на першочерговості виборів, Зеленський відповів, що у нього є альтернативний план.

"У нас інший план щодо кордону. Яким чином передається (контроль, - Ред.). І яким чином і коли України контролює кордон", - запевнив глава держави.

Проте розкривати суть цього плану президент відмовився через побоювання зриву переговорного процесу.

"Просто хтось може зірвати зустріч в нормандському форматі", - пояснив він.

Зазначимо, що на початку тижня міністр закордонних справ україни Вадим Пристайко завив про готовність Зеленського обговорювати різні варіанти передачі контролю над кордоном, зокрема, спільний контроль з ОБСЄ.

Як повідомлялося, Київ, Берлін, Париж і Москва підтвердили участь лідерів чотирьох держав у "нормандському" саміті 9 грудня в столиці Франції.

Голова МЗС України Вадим Пристайко повідомив, що робочий варіант комюніке затвердили на початку вересня. За підсумками саміту лідери чотирьох країн повинні дати позитивну оцінку розведення військ на трьох ділянках та обміну утримуваними особами, а також схвалити продовження роботи в цих напрямках. Про зміну положень або черговості пунктів Мінських домовленостей не йдеться.

Також Пристайко запевнив, що Зеленський не піде на поступки з ключових питань, що стосуються суверенітету і національної безпеки. До таких "червоних ліній" голова МЗС відніс внесення змін до Конституції, відмову від євроатлантичної інтеграції, проведення виборів в ОРДЛО в умовах окупації і відсутності контролю над кордоном і прямі переговори з бойовиками "ДНР" і "ЛНР".

Детальніше про підготовку паризького саміту нормандської четвірки читайте у статті Костянтина Єлісєєва "Паризький саміт нормандської четвірки: врятувати Україну від стратегічної помилки" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".