Зеленський пропонує розширити люстрацію на топ-чиновників 2014-2019 років

11 липня 15:32

Президент, який вивів з-під люстраційної перевірки голову своєї АП, вирішив взятися за команду попередника.

 

Президент Володимир Зеленський, який вивів з-під люстраційної перевірки очільника Офісу президента Андрія Богдана, пропонує посилити та розширити люстрацію для українських можновладців. Відповідний законопроєкт розробила команда гаранта, повідомляє ОП України.

"Нас звинувачують, що ми хочемо скасувати люстрацію. Щоб усі зрозуміли, що ми не збираємося скасовувати люстрацію, ми пропонуємо її посилити", – заявив Зеленський у своєму відеозверненні.

Згідно з проєктом закону, під люстрацію мають потрапити високопосадовці, які обіймали посади за часів президентства Петра Порошенка – із 23 лютого 2014 до 19 травня 2019 року – та він сам.

"Команда розробила законопроєкт, згідно з яким під люстрацію потрапляють… президента України, голови Верховної Ради, Генеральної прокурори, голови СБУ, голови Антимонопольного комітету та Фонду державного майна, голови Державної фіскальної служби та митниці, секретар РНБО, керівники оборонних підприємств" , - йдеться у повідомлені.

Люструвати також пропонується народних депутатів Верховної Ради VIII скликання та членів уряду цього періоду.

"Я щодня спілкуюся з чиновниками різних рівнів і розумію: це – безнадійний діагноз. Біло-сині, червоно-білі, помаранчеві, бордові, рожеві – насправді вони всі однієї масті. Їм усім фіолетово..! Думаю, найменше, що можна зробити зараз, – назавжди позбавити їх усіх можливості брати участь в управлінні державою" – додав він.

І заявив, що відповідний законопроєкт має дати "суспільну оцінку" діяльності вищезгаданих посадовців, а "справедливу юридичну вони отримають у майбутньому".

21 травня Володимир Зеленський підписав указ про призначення Андрія Богдана головою Адміністрації президента. У Міністерстві юстиції нагадали, що посада голови АП прямо вказана в законі про очищення влади і запросили в Банкової інформацію про люстраційну перевірку Богдана і його заступників.

Згодом Володимир Зеленський ліквідував АП, реорганізувавши її в Офіс президента, та таким чином вивів Богдана з-під дії закону про люстрацію.

Нагадаємо, закон "Про очищення влади" (люстрацію) набув чинності восени 2014 року. У 2015 році народні депутати звернулися до КСУ з проханням перевірити закон на відповідність Конституції. Станом на квітень в Україні люстрували понад 900 чиновників.

Конституційний суд має намір продовжити розгляд законів "Про очищення влади" та "Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їхньої символіки" на одному з наступних пленарних засідань Великої палати, однак дата його проведення не повідомляється.

4 липня після зустрічі народних депутатів з головою КСУ Наталією Шапталою депутатка від "Народного фронту" Вікторія Сюмар повідомила, що рішення, які Конституційний суд ухвалить стосовно законів про люстрацію та декомунізацію будуть проміжними, а не остаточними.