Зеленський пригрозив "незручностями" парламентарям, що призначили інавгурацію в будній день

18 травня 23:46

Новообраний президент вважає, що більш прийнятною була б неділя.

 

Готуючись до інавгурації новообраний президент України Володимир Зеленський в черговий раз висловив незадоволення українськими парламентарями через те, що вони призначили день приведення президента до присяги 19 травня, а 20 - у понеділок, будній день, коли, на думку Зеленського, кияни будуть незадоволені перекриттям вулиць з-за великої кількості іноземних делегацій високого рівня.

Про це він сказав у відеоролику, опублікованому на сторінці в Facebook.

"Друзі, ви вже знаєте, що інавгурацію президента України призначено на 20 травня. Ви пам'ятаєте все, що ми наполягали, щоб інавгурація пройшла саме 19-го, щоб це був вихідний день, щоб не створювати проблеми і транспортні затори для киян. Ну, вже Рада проголосувала, так проголосувала, що там скаржитися", - сказав Зеленський.

"Вибачте, будь ласка, вибачте всі, вибачте нас, вибачте Верховну Раду. Верховна Рада створила і зробила незручності нам, а ми, обіцяю, зробимо їм", - пригрозив парламентаріям Зеленський.

На думку новообраного президента, менше було б заторів 19 травня, оскільки це вихідний день, хоча перекриттями вулиць кияни бувають незадоволені в будь-який день і абсолютно з будь-якого приводу, з чим би це було ні пов'язано і який би це не був день тижня.

Що стосується парламенту, то там розсудили, що в День пам'яті жертв політичних репресій, який відзначається 19 травня, проводити урочистий і радісний захід, яким є приведення до присяги президента України, було б просто блюзнірство.

Нагадаємо, команда Зеленського розглядає варіанти розпуску Ради і шантажу депутатів для їх примусу до співпраці. Рішення про дострокове припинення повноважень парламенту може бути прийнято з допомогою Окружного адмінсуду, який у березні вимагав від Ради документального підтвердження існування коаліції.

Якщо відповідні документи не будуть надані, у суду буде привід встановити, що коаліція відсутня як мінімум з 28 лютого 2019 року. 30 днів, відведених на формування нової, закінчилися наприкінці березня. Отже, у переможця президентських виборів, якщо він обіпреться на рішення ОАС, з'являться формальні підстави припинити повноваження ВР одразу після прийняття присяги.

Нагадаємо, що коаліцію "Європейська Україна" було створено 27 листопада 2014 року фракціями "Блоку Петра Порошенка", "Народного фронту", "Самопомочі", "Батьківщини" і "Радикальної партії". До її складу увійшло 302 депутати. У 2016 році три фракції покинули коаліцію. БПП і "Народний фронт" заявили, що заручилися підтримкою позафракційних депутатів і зберегли коаліцію, проте її персональний склад так і не було оприлюднено.