Зеленський пояснив причини звільнення "беркутівців"

29 грудня 22:21

Президент визнав, що звільнення обвинувачених у масовому вбивстві було політичним, а не правовим рішенням.

 

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що видача бойовикам ОРДЛО п'ятьох колишніх співробітників підрозділу міліції "Беркут", обвинувачених у вбивствах беззбройних протестувальників на Інститутській у лютому 2014 року, було умовою обміну. Глава держави визнав це рішення політичним, запевнивши при цьому, що "справи Майдану" будуть розслідувані навіть після звільнення ключових обвинувачених.

"Це умова "всіх на всіх"... Це було складне рішення, рішення політичне, це правда... І я впевнений, що для нас пріоритетом є повернути наших людей", - заявив Зеленський увечері 29 грудня на брифінгу аеропорту "Бориспіль", куди прилетів літак із 76 звільненими українцями.

Президент пообіцяв, що видача "беркутівців" на розслідуванні "справ Майдану" не позначиться.

"Це ніяк не впливатиме на справи Майдану... Справи Майдану ми обов'язково завершимо", - запевнив глава держави.

Говорячи про мотиви такого вчинку, Зеленський зазначив, що вбитих Героїв Небесної Сотні "вже не повернути, на жаль", та що "треба було звільняти живих".

"Якщо б у мене було сто "беркутівців", і мені б запропонували одного розвідника - то я б їм віддав сто "беркутівців" і повернув би живого розвідника", - заявив президент.

29 грудня відбувся обмін утримуваними особами між Україною і терористичними угрупованнями "ДНР" і "ЛНР".

У рамках обміну з окупованої території повернулися 76 людей: четверо з "обмінного списку" вирішили залишитися з сім'ями в ОРДЛО.

Серед звільнених українців: 12 бійців ЗСУ і 64 цивільних заручники. Зокрема, водії, які займалися пасажирськими перевезеннями через лінію розмежування, і місцеві мешканці, яких окупанти оголосили "агентами СБУ".

Українська сторона видала бойовикам 127 осіб, ще 14 відмовилися повертатися на тимчасово окуповані території. Зокрема, бойовикам видали п'ятьох колишніх "беркутівців", яких звинувачують у розстрілі 48 беззбройних людей на вулиці Інститутській у Києві в лютому 2014 року.

Докладніше про обмін читайте в спецтемі DT.UA.