Зеленський повернув Раді Виборчий кодекс зі своїми пропозиціями

14 вересня 13:17

Пропозиції під час розгляду на засіданні Ради доповідатиме Стефанчук.

 

Президент Володимир Зеленський повернув зі своїми пропозиціями Виборчий кодекс для повторного розгляду народними депутатами. Відповідна інформація вказана на вебпорталі Верховної Ради.

У поданні президента йдеться, що доповідатиме пропозиції під час розгляду Виборчого кодексу на пленарному засіданні Ради його представник в парламенті Руслан Стефанчук.

"Кодекс, що надійшов на підпис, містить положення, які не відповідають Конституції України, не враховують останні позитивні зміни у виборчому законодавстві, спрямовані на його вдосконалення, не узгоджуються із законодавчими актами, які є базовими у відповідній сфері, не забезпечують належної регламентації та організації виборчого процесу, ефективного контролю за здійсненням виборчих процедур", - сказано в тексті пропозицій.

Зокрема, вказується, що Кодексом декларується модель виборчої системи, спрямованої на скасування мажоритарної складової виборів і запровадження пропорційної виборчої системи із відкритими регіональними списками. Однак аналіз положень Кодексу, якими визначається порядок застосування виборчої квоти, розподілу депутатських мандатів і визначення обраних кандидатів у виборчому регіоні та в загальнодержавному виборчому окрузі, дає підстави для висновку про "фактичне збереження складової, характерної для пропорційної виборчої системи із закритими списками".

Як повідомлялося, 11 липня Верховна Рада ухвалила у другому читанні і в цілому проект Виборчого кодексу, який передбачає пропорційну систему виборів до парламенту за відкритими списками. За відповідний законопроект №3112-1 проголосували 230 народних депутатів. Закон набуває чинності 1 грудня 2023 року.

Проект кодексу в першому читанні депутати підтримали ще в листопаді 2017 року. У червні поточного року вони приступили до розгляду його у другому читанні і завершили через місяць.

Спікер Верховної Ради восьмого скликання Андрій Парубій 27 серпня підписав Виборчий кодекс.

В Україні передбачається створення 27 виборчих округів. На з'їзді партії повинні затвердити загальнонаціональний список. Він ділитиметься на 27 або менше регіональних списків, у кожному повинно бути не менше п'яти кандидатів. У партії буде єдиний список і регіональні списки. Черговість кандидатів визначатимуть на з'їзді. Виборець у відповідні віконця писатиме номер партії і за бажанням номер кандидата від партії, за яку голосує. Якщо виборець нікого з кандидатів не вкаже, це означає, що він згоден із тим порядком кандидатів в його регіоні, який склала партія.