Зеленський полетить до Ізраїлю, навіть якщо йому не дадуть слова на Форумі пам'яті жертв Голокосту

20 сiчня 01:45

Президент України не буде брати приклад з президента Польщі Дуди, котрий відмовився мовчки вислухувати промови Путіна.

 

Президент України Володимир Зеленський відвідає Форум пам'яті жертв Голокосту в Єрусалимі 23 січня, незважаючи на те, що йому там не нададуть права виступити.

"Найважливіше для кожної країни - вшанувати пам'ять жертв Голокосту. Дуже важливо їхати, незалежно від того, чи дадуть мені говорити, чи ні", - заявив Зеленський в інтерв'ю The Times of Israel, опублікованому в неділю, 19 січня.

При цьому Зеленський зазначив, що серед жертв Голокосту – величезна кількість українських євреїв, включаючи розстріляних у Бабиному Яру.

"Кожен четвертий із євреїв, загиблих у Голокості, був українцем. Ось чому для українців дуже важливо вшанувати пам'ять жертв Голокосту", - пояснив глава держави.

"Було б справедливо, якщо б президент України виступив з промовою. Я знаю, що в ізраїльської сторони інший формат, і нас не запросили говорити. Але в будь-якому випадку я буду присутній на церемонії", - підсумував Зеленський.

За даними DT.UA візит Володимира Зеленського до Ізраїлю перебував під питанням, так як на Банковій сумнівалися в його доцільності.

По-перше, 21-24 січня відбудеться форум в Давосі, в якій планує взяти участь і президент США Дональд Трамп.

По-друге, ізраїльтяни досі не підтвердили, що у Зеленського буде зустріч із прем'єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху.

По-третє, МЗС Ізраїлю недавно висунув Україні претензії у вшануванні "антисемітських ідеологів українського національного руху".

Зазначимо, що на Форумі виступить із промовою президент Росії Володимир Путін, у той час як українському президенту і низці інших гостей такої можливості не нададуть. З цієї ж причини президент Польщі Анджей Дуда відмовився летіти до Єрусалиму.

Детальніше про складнощі з візитом Зеленського до Ізраїлю читайте в статті Володимира Кравченка "На межі міжнародного скандалу" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".