Зеленський підписав закон про початок роботи Вищого антикорупційного суду

20 вересня 14:22

Закон дозволив розблокувати роботу ВАКС.

 

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про внесення зміни до Закону України "Про Вищий антикорупційний суд, йдеться на офіційному сайті Верховної Ради. Зеленський підписав документ у п'ятницю, 20 вересня.

Закон надає пріоритет справам топ корупціонерів під час процесу передачі справ до Антикорупційного суду від інших судів. Згідно з пояснювальною запискою, закон покликаний урегулювати процес передачі справ до ВАС від інших судів. Справа в тому, що передбачений чинним законодавством порядок передбачає надходження до ВАС більше 3500 проваджень, які не стосуються топ-корупції, у яких спливли строки давності та які розслідувалися органами досудового розслідування з порушенням правил підслідності. Однак ухвалений закон не допускає такого блокування і пропускає до Суду лише 200 справ - ті, які стосуються високопосадової корупції. У разі неухвалення цього закону найближчий вирок ВАС винесе аж через кілька років.

5 вересня, в Україні почав роботу Вищий антикорупційний суд, який повинен розглядати кримінальні провадження, що знаходяться у підслідності Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Проте як відзначали юристи Центру протидії корупції, ВАКС загрожував колапс, адже за даними державної судової адміністрації, Антикорупційний суд може отримати мінімум три з половиною тисячі справ.

18 вересня Верховна Рада підтримала в другому читанні та вцілому проект закону, який дозволив розблокувати роботу Вищого антикорупційного суду.