Зеленський підписав закон про перезапуск ДБР

24 грудня 12:37

До кінця року президент маэ призначити т.в.о. керівника.

 

Президент Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до закону України "Про Державне бюро розслідувань" щодо удосконалення діяльності Державного бюро розслідувань" (№2116), який передбачає перезапуск відомства, в тому числі призначення нового керівництва.

Закон набере чинності наступного дня після його опублікування. Після цього конкурсна комісія почне процедуру обрання нового керівника Держбюро. До цього його обовʼязки тимчасово виконуватиме кандидат, якого призначить президент, на що у Зеленського є п'ять днів.

"Зміни до закону про ДБР підписано. З набранням чинності, директор та заступники достроково припиняють повноваження. Це, звичайно, політична, а не правова норма. Тим не менш, переконаний: ми зробили те, що не зробив би ніхто – без жодної підтримки, менше, ніж за рік, запустили в роботу новий правоохоронний орган", - заявив у свою чергу директор ДБР Роман Труба.

Закон "Про Державне бюро розслідувань" щодо вдосконалення діяльності ДБР" передбачає, що президент призначає директора ДБР за поданням конкурсної комісії без подання прем'єр-міністра України.

У чинному законі директор ДБР призначається на посаду президентом за поданням прем'єра України відповідно за поданням конкурсної комісії. Крім того, забезпечення роботи конкурсної комісії тепер буде організовувати центральний апарат ДБР, а не секретаріат Кабінету міністрів України.

Відповідно до законопроекту, директор ДБР сам призначає і звільняє свого першого заступника і заступників, визначає їх обов'язки, вирішує питання про застосування згідно з рішенням дисциплінарної комісії ДБР дисциплінарних стягнень до працівників бюро, затверджує організаційну структуру бюро вже без узгодження з Кабінетом міністрів.

Із закону виключений п. 4 ст. 4, згідно з яким незалежність ДБР від незаконного втручання в його діяльність гарантується, зокрема, "колегіальним прийняттям найбільш важливих рішень керівництвом Державного бюро розслідувань".