Зеленський обговорив зі Штайнмаєром ситуацію в Донбасі

23 жовтня 10:27

Зеленський зазначив, що Україна виконала свою частину для відновлення роботи "Нормандської четвірки".

 

Глава України Володимир Зеленський зустрівся в Японії із федеральним президентом Німеччини Франком-Вальтером Штайнмаєром. Як повідомляє в середу пресслужба Зеленського, співрозмовники говорили про поточну ситуацію в Донбасі.

"Досягнення миру в Донбасі і завершення кровопролиття є безумовним пріоритетом для мене і моєї команди. Щиро вдячний вам за докладені зусилля для політико-дипломатичного врегулювання війни в Донбасі, постійну увагу до питання відновлення територіальної цілісності України", – заявив український президент.

Вказується, що Зеленський і Штайнмаєр згодні в тому, що "Нормандський формат" (Україна, Німеччина, Франція, Росія) є ключовим для припинення агресії проти України, і зустріч лідерів країн потрібно провести найближчим часом. Зеленський зазначив, що Україна виконала свою частину для відновлення роботи "Нормандської четвірки" і розраховує на швидку зустріч, оскільки "всі перешкоди усунено".

Повідомляється також, що президент запросив Штайнмаєра відвідати Україну.

1 жовтня президент Володимир Зеленський повідомив, що Тристороння контактна група погодила "формулу Штайнмаєра" і розведення сил та засобів в районі Петрівського і Золотого. Мешканцям "сірої зони" Зеленський особисто гарантував безпеку. Він також анонсував розробку нового законопроєкту про "особливий статус" Донбасу з урахуванням "формули Штайнмаєра".

Заяви Зеленського спровокували масові протести в Києві й інших українських містах. Проти "формули Штайнмаєра" виступили низка обласних і міських рад.

Реалізації "формули Штайнмаєра" вимагає РФ. У Кремлі заявили, що наполягатимуть на "письмових гарантіях" напередодні та під час саміту "Нормандської четвірки".

Детальніше про "формулу Штайнмаєра" і наслідки її можливої реалізації читайте у статтях Тетяни Силіної "Формула вибору" і Костянтина Єлісєєва "Диявол – у формулі" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".