Зеленський назвав ключові питання саміту "нормандського формату"

16 вересня 15:17

Серед них обмін утримуваними особами та розведення військ в Донбасі.

 

Президент України Володимир Зеленський назвав ключові питання майбутнього саміту "нормандського формату". Серед них новий обмін утримуваними особами та розведення військ від лінії розмежування на сході України.

"Там головні кроки – рішення... питання остаточного обміну всіх наших полонених, всіх на всіх. Друге питання – остаточне рішення чітких термінів розведення військ – Золоте, Петровське, потім чіткі терміни, коли ми розводимо війська вздовж всього контактної лінії", - наголосив гарант на брифінгу після зустрічі з президенткою Словаччини Зузаною Чапутовою.

Зеленський також нагадав, що проведення місцевих виборів в окремих районах Донецької і Луганської областей можливе лише після виведення звідти російсько-окупаційних військ.

"Якщо ми обговорюємо місцеві вибори на тимчасово окупованій території, ми повинні розуміти, що чіткі терміни виведення всіх військ із тимчасово окупованій території повинні бути до виборів", - цитує президента "Громадське".

Раніше про готовність Володимира Зеленського провести зустріч у "нормандському форматі" вже до кінця вересня заявляв міністр закордонних справ Вадим Пристайко. У Берліні поки що не можуть назвати дату саміту, але підготовка до нього триває.

Із закликами провести такий саміт виступає сам президент, він також пропонував розширити "нормандський формат" за рахунок Британії і США, але ця пропозиція на разі не знайшла підтримки.

Раніше президент Франції Еммануель Макрон і федеральна канцлерка Німеччини Ангела Меркель підтвердили наміри організувати зустріч лідерів "нормандської четвірки" найближчим часом, щоб домогтися конкретних результатів щодо Донбасу.

14 липня в Парижі і 2 вересня у Берліні відбулися зустрічі зовнішньополітичних радників лідерів України, Німеччини, Франції і Росії з метою відновлення роботи "нормандського формату".

Президент РФ Володимир Путін не брав участі в роботі "нормандської четвірки" з березня 2018 року, коли було зроблено спільну заяву лідерів чотирьох держав. Остання на сьогодні зустріч лідерів України, Франції, Німеччини та Росії відбулася в Берліні в жовтні 2016 року.