Зеленський має повне право виступити на форумі пам'яті жертв Голокосту – оглядач

16 сiчня 17:58

Якщо Зеленський візьме участь у форумі і не виголосить промову, це продемонструє, що з українським президентом можна не рахуватися, пише Володимир Кравченко.

 

Колишній народний депутат Борислава Береза написав про те, що президент України Володимир Зеленський за порадою помічника Андрія Єрмака і речниці Юлії Мендель висунув Ізраїлю умову: він буде брати участь в організовуваному Яд-Вашем Всесвітньому форумі пам'яті жертв Голокосту (World Holocaust Forum) в Єрусалимі 23 січня лише якщо йому нададуть право там виступити. За словами Берези, на цю вимогу Києва Ізраїль відповів відмовою, оскільки "приїжджає багато гостей і дати виступити всім неможливо". І ось тепер: "Зеленський на роздоріжжі. Або забити на свою гордість і ультиматум, і таки летіти в Ізраїль, або грати в примхливого дитини", пише оглядач відділу міжнародної політики DT.UA Володимир Кравченко.

Автор підкреслює, що ізраїльтяни, посилаючись на те, що форум організовує Яд-Вашем, прямо не говорили, що у Зеленського не буде можливості виступити. Лише після того, як з'явилася програма форуму, стало відомо: слово нададуть лише президентам Росії, Німеччини, Франції, а також британському принцу Чарльзу і віцепрезиденту США.

У такій ситуації український президент муситиме мовчки вислуховувати нападки, не маючи змоги достойно відповісти. Твитнуть Поделиться

"Такий сценарій не влаштовує Київ і підштовхує Банкову до рішення скасувати участь Зеленського у Всесвітньому форумі пам'яті Голокосту. До речі, схожими міркуваннями керувався і президент Польщі Анджей Дуда, коли наприкінці року приймав рішення не їхати в Єрусалим", - додає Кравченко.

"Неправильно, коли право голосу дають лише Путіну", - зауважив одного разу польський дипломат, пояснюючи рішення Дуди.

Кравченко вважає, що президент України - країни, де у свій час існувала одна з найбільших єврейських громад в Європі, і на території якої масово вбивали євреїв під час Другої світової війни, - має повне право виступити на форумі, присвяченому пам'яті жертв Голокосту.

"Цей виступ своїми життями заслужили тисячі українців - ті, що воювали й гинули на фронтах Другої світової війни, переховували євреїв від переслідування і визволяли концентраційні табори", - підкреслює оглядач.

Київ повинен вимагати для українського президента права голосу, використовуючи різні дипломатичні засоби. Твитнуть Поделиться

"ле серйозною проблемою для Банкової виявилося те, що факт ув'язки українською стороною поїздки президента в Ізраїль із його виступом на форумі став надбанням громадськості. І тепер Зеленський опинився перед вибором сценарію, кожен із яких загрожує йому (як і країні) іміджевими втратами", - продовжує Кравченко.

Якщо Зеленський візьме участь у форумі й не виголосить промову, це продемонструє, що на українського президента можна не зважати.

"Якщо не поїде - його звинуватять у тому, що він проігнорував важливу міжнародну подію і втратив нагоду зустрітися з ізраїльськими бізнесменами та політиками, які могли б посприяти зростанню інвестицій в українську економіку. Що, власне вже й зробив Береза, даючи власну інтерпретацію підготовці візиту", - підкреслює оглядач.

Детальніше, чому виникли складнощі навколо візиту Зеленського до Ізраїлю, читайте в статті Володимира Кравченка "На межі міжнародного скандалу" для видання "Дзеркало тижня. Україна".