Зеленський дорікнув депутатам за бажання переобратися до Верховної Ради

22 травня 20:09

Президент висловив упевненість, що його партія здобуде перемогу на виборах в умовах змішаної системи.

 

Президент України Володимир Зеленський дорікнув Верховні Раді за небажання підтримати запропоновані ним зміни до закону про вибори народних депутатів. Він також висловив упевненість, що його партія "Слуга народу" здобуде перемогу на майбутніх парламентських виборах навіть в умовах змішаної виборчої системи.

"Старі політики обрали стару систему, тому що тільки вона дає їм шанс продовжити політичне життя. Вони розраховують за гроші та гречку знову пролізти до Верховної Ради. Але я переконаний, що вони помиляються. І навіть в мажоритарних округах ви оберете нових політиків, здатних змінити країну не на словах, а на ділі", - йдеться в адресованому до українців заяві, опублікованій на офіційній сторінці в Зеленського у Facebook ввечері в середу, 22 травня.

Нагадаємо, 21 травня в Адміністрації президента відбулися консультації Володимира Зеленського з керівництвом Верховної Ради, головами фракцій і груп. Після їх завершення стало відомо, що президент ініціює позачергове засідання парламенту у середу для внесення змін до виборчого законодавства – перехід до пропорційної виборчої системи із закритими списками, зниження прохідного бар'єру з 5% до 3% і відмову від "мажоритарки". При цьому Зеленський публічно виступав за пропорційну систему з відкритими списками, що закріплено в його виборчій програмі, а також у коаліційній угоді 2014 року, підписаній головами фракцій БПП, "Народного фронту", "Батьківщини", "Самопомочі" і "Радикальної партії".

Того ж дня Зеленський підписав указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради і призначення позачергових виборів на 21 липня.

Незважаючи на те, що глава АП Анлрей Богдан обіцяв, що президентський заонопреокт буде внесено до Верховної Ради вранці, його зареєстрували в парламенті через годину після початку пленарного засідання. Депутати відмовилися включити до порядку денного обидва президентських законопроекти про внесення змін до закону про вибори і про внесення змін до закону про публічні закупівлі. Розгляд законопроектів підтримали менше 100 парламентаріїв.

Згідно з новим соцопитуванням групи "Рейтинг", серед політичних сил, які збираються або можуть йти на вибори у Верховну Раду, лідирує партія президента Володимира Зеленського "Слуга народу". Її готові підтримати 43,8% тих, хто має намір голосувати і визначився з симпатіями.

На другому місці опинилася "Опозиційна платформа – За життя", голоси за неї готові віддати 10,5%, за БПП "Солідарність" планують проголосувати 8,8%, за партію "Батьківщина" – 7,3%, партію "Сила і честь" Ігоря Смешка – 5,1%, партію Святослава Вакарчука "Голос" планують підтримати – 4,6%, "Радикальну партію" Олега Ляшка – 3,3%, "Опозиційний блок" – 3,2%.