Затримано Ратко Младіча, обвинуваченого у геноциді і злочинах проти людяності

26 травня 13:05

У результаті спецоперації на території Сербії затримано колишнього військового лідера боснійських сербів Ратко Младіча.

 

Це підтвердили джерела у сербській поліції, повідомляє бєлградська незалежна радіостанція "Б-92".

За даними "Б-92", зараз проводиться аналіз ДНК, на підставі якого планується офіційно підтвердити особистість Р.Младіча. У поліції зазначили, що це може тривати три дні.

Пізніше упіймання розшукуваного за військові злочини начальника штабу збройних сил Республіки Сербської Ратко Младіча підтвердив президент Сербії Борис Тадіч.

Генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен привітав затримання у Сербії колишнього військового лідера боснійських сербів Ратко Младіча.

"Я рішуче вітаю новини про те, що Ратко Младіча заарештовано і що його буде екстрадовано до Гааги", - заявив у четвер А.Фог Расмуссен.

"Через 16 років після винесення вироку Р.Младічу за звинуваченням у геноциді та інших військових злочинах його арешт, нарешті, надає можливість для торжества правосуддя", - говориться в заяві генсека НАТО

У 1996 році Младіч поряд з іншими керівниками Республіки Сербської (сербської автономії у Боснії) був звинувачений Гаазьким Міжнародним трибуналом у скоєнні військових злочинів та геноциді у зв'язку з облогою Сараєва, у результаті якої загинуло близько 10 тис. осіб, а також у зв'язку зі знищенням більше 8 тис. чоловіків і підлітків чоловічої статі у липні 1995 року у Сребреніці.