Зараз вибори в ОРДЛО неможливі – голова ЦВК

25 жовтня 13:30

Олег Діденко розповів про те, що має передувати місцевим виборам в Донбасі.

 

Голова Центрвиборчкому Олег Діденко заявив про те, що місцеві вибори в окремих районах Донбасу повинні проводитися тільки після відновлення контролю на кордоні і виведення всіх іноземних збройних формувань.

"Чи можливі вибори в Донбасі взагалі? На мою думку, наразі - ні. Щоб їх там провести, необхідно забезпечити безпеку. Україна повинна взяти під контроль держкордон, іноземні збройні формування з цієї території потрібно вивести. Зеленський відкрито говорить, що вибори під дулами автоматів не відповідатимуть стандартам", – сказав Діденко в інтерв'ю "Фокусу".

За словами глави ЦВК, питання проведення цих виборів необхідно врегулювати на законодавчому рівні. Діденко також зазначив, що одна з ключових технічних проблем стосується відновлення роботи структур із ведення реєстру виборців: "Що там відбувається зараз, ніхто не знає. Відновлення роботи структур із ведення реєстру виборців - одна з ключових проблем, яку потрібно вирішити перед проведенням виборів на тимчасово окупованих територіях після їх звільнення".

1 жовтня президент Володимир Зеленський повідомив про те, що Тристороння контактна група погодила "формулу Штайнмаєра" і розведення сил та засобів в районі Золотого й Петрівського. Жителям "сірої зони" Зеленський особисто гарантував безпеку. Він також анонсував розробку нового законопроєкту про "особливий статус" Донбасу з урахуванням "формули Штайнмаєра".

Заяви Зеленського спровокували масові протести в Києві й інших українських містах. Проти "формули Штайнмаєра" виступила низка обласних і міських рад.

Своєю чергою спікер Верховної Ради Дмитро Разумков запевнив, що при підготовці нового законопроєкту про "особливий статус" ОРДЛО не будуть перейдені "червоні лінії". До них спікер відніс вибори у відповідності з українським законодавством, забезпечення їх безпеки, а також відновлення контролю над державним кордоном.

Детальніше про ймовірність проведення виборів в ОРДЛО читайте в статті Ольги Айвазовської "Негнучкі лінії та вибори на Донбасі" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".