Зараз Мінські домовленості не працюють – Апаршин

13 травня 05:48

Радник Зеленського упевнений, що спочатку потрібно перекрити кордон з РФ, і тільки потім робити щось всередині деокупованих територій.

 

Радник новообраного президента Володимира Зеленського з питань оборони і національної безпеки Іван Апаршин впевнений, що на даний момент Мінські домовленості є непридатними для виконання. Про це він розповів 11 травня в інтерв'ю "Громадському".

"Позиція залишається незмінною, але ж це позиція президента не Зеленського. Це позиція, яку я у разі необхідності буду йому пропонувати. Мінський формат сьогодні не працює. Але сказати сьогодні, що ми відмовляємося від нього, буде некоректно по відношенню до наших партнерів", – заявив Апаршин.

Радник нагадав про заяву Курта Волкера, який 10 травня закликав Росію негайно деокупувати Донбас, реінтегрувати його до складу України та виконати Мінські угоди і назвав цю позицію "близькою до нашої".

"Після цього (виведення російських військ – ред.) кордон з РФ повинен бути перекритий. Ким? Українською армією або миротворчими силами ООН. А далі вже підготовчий механізм до повернення туди українського права і вибори за українськими законами... Поки кордон не буде перекрито, все інше може бути розглянуто, але це не буде ефективно", – додав Апаршин.

Раніше Курт Волкер висловив упевненість, що мир на сході України може бути відновлено шляхом реалізації Мінських домовленостей, і цьому сприятиме розміщення міжнародного миротворчого контингенту та ліквідація російських окупаційних адміністрацій.

У ході виступу на Генасамблеї ООН 20 лютого президент Петро Порошенко запропонував відправити до ОРДЛО технічну оціночну місію для підготовки до введення миротворців.

Представник України в ООН Володимир Єльченко пояснив, що технічна місія ООН могла б провести аналіз військово-технічного аспекту миротворчої місії і визначити кількість військовослужбовців, яких необхідно направити в регіон.

Наприкінці січня Порошенко повідомляв, що три постійних члени Ради Безпеки ООН – США, Британія і Франція - підтримують введення миротворців до ОРДЛО.