До Брюсселю 20 жовтня відправиться Клюєв

14 жовтня 11:13

На даний момент до офіційного графіку президента України Віктора Янукович дату візиту до Брюсселя 20 жовтня не внесено. Разом з тим, на цей же час готується візит до Брюсселя першого віце-прем'єра Андрія Клюєва, який поїде туди дообговорювати технічні питання щодо зони вільної торгівлі (ЗВТ) з Євросоюзом.

 

Як повідомив ZN.UA директор департаменту інформаційної політики МЗС України Олег Волошин, в Адміністрації президента запевнили, що «до графіку президента ця дата ще остаточно не вносилася».«Також у графіку президента, який є у нас (в МЗС, - ред.), ця дата не стоїть... На 20-те число поки нічого немає», - повідомив О.Волошин.При цьому він уточнив, що Україна офіційно не запитувала у ЄС підтвердження щодо цієї дати, і відповідно, з європейського боку також нічого не отримувала.«Яка зараз ситуація - перенесено саміт ЄС (з 17-18 на 22-23 жовтня, - ред.). І подобається нам це чи ні, але питання Греції і взагалі розпаду Єврозони набагато важливіше, ніж питання України. Це саме по собі «підвішує» 20 число, тому що робить Баррозу зайнятим вищевказаним питанням», - додав він.Також О.Волошин повідомив, що 17 жовтня до Києва приїздить комісар ЄС з питань торгівлі Карл Де Гухт і Україна сподівається, що раунд, який було почато у вересні, вже у понеділок буде завершено (завершення перемовин щодо ЗВТ має бути підтверджено попередньо, - ред.). При цьому він зазначив, що Україна сподівалася завершити перемовини щодо ЗВТ ще наприкінці вересня. «Але там залишилися питання, у тому числі і щодо підтвердження механізму компенсації ЄС з нашого боку за перебої з постачанням газу, хоча ми від цього ухиляємося, оскільки вважаємо, що це питання не до країни-транзитера, а до постачальника", - сказав він.

Одночасно в МЗС повідомили, що на початок наступного тижня планується робочий візит до Брюсселя першого віце-прем'єра Андрія Клюєва для завершення переговорів щодо ЗВТ. Цей візит готувався вже давно і не пов'язаний з візитом президента, оскільки на ньому будуть обговорюватися питання, що безпосередньо стосуються ЗВТ, а візит президента пов'язаний з політичною складовою частиною Угоди про асоціацію.У прес-службі самого А.Клюєва на прохання ZN.UA уточнити подробиці візиту не змогли, пославшись на відсутність інформації про нього у даний момент.При цьому, за словами О.Волошина, одначасно міністерство працює над організацією візиту президента до Брюсселю, який повинен відбутися для обговорення з керівництвом Європейського союзу політичних питань високого рівня.

Нагадаємо, що раніше передбачалося, що саме в цей день саме президент В.Янукович буде офіційно присутнім на цьому заході. Планувалося, що у цей день буде досягнуто «політичного компромісу з тих політичних питань, які не було вирішено на експертному рівні», тобто голова української держави і керівництво ЄС повинні були оголосити про завершення перемовин щодо Угоди про асоціацію (УА), що включає поглиблену і всеосяжну зону вільної торгівлі (ЗВТ).Зазначимо, що раніше в ЄС повідомили, що УА може набути чинності окремо, що пов'язано з процедурою її ратифікації (для ратифікації економічної частини потрібні рішення Ради ЄС та Європарламенту, а політичної - ратифікація в усіх 27 парламентах країн-членів ЄС).