Заліщук пояснила, чи втратить мандат після виходу з фракції БПП

28 лютого 16:48

Рішення про виключення із фракції має затвердити ще й БПП.

 

Народний депутат Світлана Заліщук, яка сьогодні разом із Мустафою Найємом та Сергієм Лещенком написала заяву про вихід іх парламентської фракції "Блок Петра Порошенка", зазначила, що рішення про позбавлення її депутатського мандату в разі виходу із фракції повинні приймати на з'їзді БПП, а до цього часу вона та її колеги вважатимуться позафракційними депутатами.

"Чи втратимо ми мандат? Ща раз. Чорним по білому. Ми втрьох подали заяву на спікера Верховної Ради, як того вимагає регламент. Без парашутів. Фото нижче в пості. Далі Андрій Парубій має оголосити заяву з трибуни. І відповідно до Конституції наші повноваження "припиняються достроково за рішенням вищого керівного органу відповідної політичної партії з дня прийняття такого рішення". Тобто тепер БПП має скликати з‘їзд і ухвалити відповідне рішення. До такого рішення ми вважаємося без фракційними", - написала Заліщук у Facebook.

У свою чергу в "БПП "Солідарність" заявили, що партія не планує проводити з' їзд через вихід депутатів з фракції.

"Я вітаю їх, що в них, накінець, вистачило сміливості вийти з фракції. Подальша їхня доля – це не питання до фракції, а питання до з'їзду політичної сили, яка делегувала їх в парламент. Фракція не може позбавити мандату. Таке рішення приймає виключно з'їзд. Найближчим часом з'їзд "БПП "Солідарність" не планується ні з яких питань, в тому числі і з цього. Тому бажаю їм успіху в політичній кар'єрі", – заявив заступник голови фракції Сергій Березенко, коментуючи вихід трьох народних депутатів.

Зазначимо, що Світлана Заліщук, Мустафа Найєм та Сергій Лещенко пройшли в парламент за партійними списками "БПП" під час виборів у 2014 році. Згідно із законодавством, якщо вони вийдуть із фракції, то втратять мандат (як свого часу втратили його Микола Томенко та Єгор Фірсов). Однак якщо БПП піде на зустріч депутатам та своїм рішенням виключить їх із складу фракції, то вони залишаться в парламенті (адже це партія виключила, а не вони самі; наочний приклад ситуація із Юрієм Бойком).

Для виключення із фракції посередництвом виключення з БПП депутатам потрібно було писати заяву на ім'я голови фракції Артура Герасимова, а для виходу самостійного на ім'я голови ВРУ Андрія Парубія. Лещенко та Заліщук написали заяви на імя Парубія, а Найєм дві заяви - на ім'я Андрія Парубія та іншу на ім'я Артура Герасимова.