Законопроєкт щодо децентралізації знімуть з розгляду для доопрацювання

16 сiчня 12:13

Президентський законопроект, зокрема, критикували у Європарламенті.

 

Президент Володимир Зеленський і керівництво фракції "Слуга народу" вирішили зняти з розгляду та доопрацювати законопроєкт №2598 "Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)". Про це заявив глава фракції Давид Арахамія в кулуарах Верховної Ради.

"Ми спілкувалися з нашими колегами у залі і у них є зауваження з приводу повноважень префектів. Тому ми вирішили зараз це питання зняти з розгляду і доопрацювати його разом з колегами з інших фракцій для того, щоб знайти компромісну позицію, зокрема, попрацювати з Асоціацією міст України, знайти компромісну ситуацію й після того виносити законопроєкт до зали", - сказав Арахамія.

Він зазначив, що рішення ухвалили після переговорів з головами фракцій і груп, а також консультацій із Зеленським. Причиною рішення стала необхідність затвердження законопроєкту 300 голосів.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський зареєстрував законопроєкт про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади 13 грудня.

У Європарламенті розкритикували законопроєкт в частині запровадження інститутів префектів. Євродепутати наголосили, що система префектів "не повинна протистояти децентралізації і не повинна бути спрямована на створення вертикалі влади".

У свою чергу, керівники громад та експерти з питань децентралізації влади та місцевого самоврядування заявляли про те, що документ, запропонований Зеленським, містить загрози для місцевого самоврядування та демократії в цілому.

Пізніше представник Зеленського у Конституційному суді Федір Веніславський заявив про те, що президент направив у Верховну Раду новий вдосконалений законопроєкт щодо децентралізації влади.

Докладніше про особливості запропонованого президентом закону читайте у статті Інни Ведернікової "ЗЕконституція: що "зашито" в децентралізацію?".