Законопроект Порошенка про незаконне збагачення скерували до профільного комітету Ради

28 лютого 22:56

Президент зареєстрував проект закону про поправки до Кримінального кодексу як невідкладний.

 

Президентський законопроект про введення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення передали на розгляд комітету Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції.

"Направлено на розгляд комітету", - йдеться в статусі законопроекту №10110, опублікованому на офіційному сайті парламенту увечері в четвер, 28 лютого.

Законопроект президента Петра Порошенка про криміналізацію незаконного збагачення було зареєстровано у Верховній Раді як невідкладний 28 лютого. Глава держави пропонує закріпити в КК наступне визначення незаконного збагачення - "придбання особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, у власність активів у значному розмірі без законних на те підстав за відсутності ознак зловживання владою або службовим становищем або ознак прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди посадовою особою, а так само передача їм таких активів будь-якій іншій особі".

На думку юристів "Центру протидії корупції", нове формулювання не дозволить притягти до відповідальності винних у цьому злочині.

Читайте також: Голова Конституційного суду чекає новий закон про відповідальність за незаконне збагачення

Конституційний суд скасував кримінальну відповідальність за незаконне збагачення 26 лютого, визнавши статтю 368-2 Кримінального кодексу неконституційною і такою, що суперечить принципу презумпції невинності. Рішення було винесено на закритому засіданні Великої палати КСУ.

Подання до КСУ щодо конституційності статті про незаконне збагачення 12 грудня 2017 року подали 59 народних депутатів – членів фракцій "Народного фронту", "Блоку Петра Порошенка", "Радикальної партії Олега Ляшка". "Опозиційного блоку" та груп "Відродження" і "Воля народу". Їх інтереси в суді представляв депутат від "Народного фронту" Павло Пинзеник.

Кримінальну відповідальність за незаконне збагачення в Україні запровадили в 2015 році в рамках виконання Плану дій з візової лібералізації ЄС. Ця вимога також було включено в меморандум співпраці з Міжнародним валютним фондом.

У ЄС висловили стурбованість, у зв'язку зі скасуванням кримінальної відповідальності за незаконне збагачення, а експерти антикорупційної ініціативи EUACI розкритикували рішення КСУ та його мотиваційну частину.

Ст. 368-2 передбачала максимальне покарання у вигляді позбавлення волі до 10 років з конфіскацією майна та забороною обіймати певні посади на строк до трьох років.

У НАБУ констатували, що змушені закрити 65 кримінальних проваджень за статтею про незаконне збагачення. Повідомлення про підозру за ст. 368-2 вручені екс-керівнику ДФС Мирославу Продану першому заступнику голови СБУ Павлу Демчині, міністру інфраструктури Володимиру Омеляну, екс-співробітнику ГПУ Дмитру Сусу, екс-прокурору сил АТО Костянтину Кулику, голові Держаудиту Лідії Гавриловій. Також зареєстровано кримінальні провадження щодо народних депутатів Вадима Рабіновича, Олега Ляшка, Євгена Дейдея, Максима Полякова та інших парламентарів і посадовців.