Закон про вибори президента забороняє будь-які оплати агітаторам

08 березня 16:25

Оскільки склад виборчих комісій формують представники від кандидатів, і передбачена мережа спостерігачів, вони покликані контролювати процес голосування та встановлення результатів.

 

В Україні Закон про вибори президента забороняє будь-які форми оплати агітаторам. У законі сказано: "Забороняється укладати з виборцями оплатний договір за проведення агітації за рахунок виборчого фонду". Світлана Конончук з УНЦПД зазначає, що платна агітація - це завжди підкуп, у які б форми вона не паковалась. Ідея агітації полягає в тому, що кандидат, представник кандидата, виборець, який симпатизує кандидату, добровільно долучався б до залучення голосів на підтримку. Якщо штаб (кандидат) за різними схемами матеріально стимулює залучення агітаторів - це спотворення суті відносин у виборчому процесі. Можна намагатися викрити такі випадки, але завжди будуть знаходити 400 відносно чесних способів приховати проплату.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Ярина Бусол, керівник комунікаційного напрямку Реанімаційного пакету реформ. За її словами, оскільки склад виборчих комісій формують представники від кандидатів, і передбачена мережа спостерігачів, вони покликані контролювати процес голосування та встановлення результатів.

"Хоча це непросто. Скажімо, у селах наймають цілі сім'ї. Наприклад, одна людина отримує три місяці по 3 тис. грн, і ще кілька членів її сім'ї залучені до агітації. Звичайно, вони будуть зацікавлені забезпечити чесними або нечесними методами перемогу певного кандидата на виборчій дільниці, навіть не маючи з ним формальної угоди. Мотивація проста - неформальна обіцянка винагородити після перемоги кандидата. І тоді виникає самоорганізація людей, коли вони "діляться" майбутніми преміями, щоб забезпечити явку громадян і голоси за конкретного кандидата", - зазначає експерт.

Детальніше про виборчі технології читайте в статті Ярини Бусол "Що таке виборчі маніпуляції, і як з ними боротися або Гра престолу" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".