Указ про розпуск Ради набув чинності

23 травня 08:42

У документі також вказана дата проведення позачергових парламентських виборів.

 

Президентський указ про розпуск Верховної Ради і призначення позачергових парламентських виборів на 21 липня набув чинності у четвер, 23 травня. Документ опубліковано в газеті Кабінету міністрів "Урядовий кур'єр".

"Керуючись частиною 2 статті 77, частинами 6 та 7 статті 83, пунктом 1 частини 2 статті 90 Конституції України та відповідно до пунктів 7 і 8 частини 1 статті 106 Конституції України постановляю: 1. припинити достроково повноваження Верховної Ради України сьомого скликання. 2. Призначити позачергові вибори до Верховної Ради України на 21 липня 2019 року", - йдеться в указі №303/2019 від 21 травня.

Президент Володимир Зеленський також доручив Кабміну забезпечити фінансування позачергових парламентських виборів.

Зазначимо, що чергові парламентські вибори мали відбутися восени 2019 року.

Читайте також: Порошенко сумнівається в конституційності рішення Зеленського про розпуск Ради

21 травня в Адміністрації президента пройшли консультації Володимира Зеленського з керівництвом Верховної Ради, головами фракцій і груп. По їх завершенню стало відомо, що президент ініціює позачергове засідання парламенту у середу для внесення змін у виборче законодавство – перехід до пропорційної виборчої системи із закритими списками, зниження прохідного бар'єру з 5% до 3% і відмову від "мажоритарки". При цьому Зеленський публічно виступав за пропорційну систему з відкритими списками, що закріплено в його виборчій програмі, а також у коаліційній угоді 2014 року, підписаному главами фракцій БПП, "Народного фронту", "Батьківщини", "Самопомочи" і "Радикальної партії".

В цей же день Зеленський підписав указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради і призначення позачергових виборів на 21 липня.

Незважаючи на те, що глава АП Анлрей Богдан обіцяв, що президентський заонопреокт буде внесений до Верховної Ради вранці, його зареєстрували в парламенті через годину після початку пленарного засідання. Депутати відмовилися включити до порядку денного обидва президентських законопроекту про внесення змін у закон про вибори і про внесення змін у закон про публічні закупівлі. Розгляд законопроектів підтримали менше 100 парламентаріїв.